Evropa

Veliki test za Orbana: U Mađarskoj istog dana izbori i referendum o kontroverznom zakonu koji je na udaru kritika u EU

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug, Politico

17/01/2022

-

08:18

Veliki test za Orbana: U Mađarskoj istog dana izbori i referendum o kontroverznom zakonu koji je na udaru kritika u EU
Veliki test za Orbana: U Mađarskoj istog dana izbori i referendum o kontroverznom zakonu koji je na udaru kritika u EU - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Građani Mađarske glasaće 3. aprila na parlamentarnim izborima na kojima će se vladajuća partija Fides i premijer Viktor Orban prvi put suočiti sa ujedinjenom opozicijom. Osim toga, istog dana, Mađari će glasati i na referendumu raspisanom u vezi sa LGBTQ+ pitanjima.

Opozicioni savez čine Demokratska koalicija, socijalisti, liberali, Jobik, nekadašnja krajnja desnica, a sada partija desnog centra.

Opozicioni lideri obećali su da će ostaviti svoje razlike po strani u pokušaju da poraze Orbana, kog optužuju za podrivanje mađarskih demokratskih normi i nezavisnih institucija.

Savez predvodi Peter Marki-Zaj, koji je 2018. godine okončao višegodišnju vladavinu Fidesa u gradu Hodmezovašarheliju, gde je sada gradonačelnik.

Marki-Zaj tvrdi da poseduje veštine da privuče širok spektar birača koji žele promene, ali se suočava i sa izazovom da održi svoj šestostranački savez, koji se sada u anketama javnog mnjenja bori sa Fidesom.

Tanjug/AP/Laszlo Balogh

 

Tokom proteklih nekoliko meseci ankete su pokazivale da će ovo biti trka "rame uz rame". Ankete su zapravo prikazivale da se Fides i opozicioni blok smenjuju kada je reč o prednosti, ali je pred kraj prošle godine izgledalo kao da je opozicija za nijansu izgubila podršku, preneo je Politiko.

Ko je Peter Marki-Zaj

Marki-Zaj je ekonomista i inženjer koji je nekoliko godina živeo u SAD. Na političkoj sceni u Mađarskoj pojavio se iznenada 2018. godine kada je bio nezavisan kandidat i pobedio na izborima za gradonačelnika malog grada Hodmezevašarheli.

Hodmezevašarheli je inače gradić od 44.000 stanovnika i decenijama je bio "u rukama" vladajuće partije Fides. 

Marki-Zaj je kao nezavisni kandidat te 2018. godine u trci za gradonačelnika pobedio Zoltana Hegedusa i tako postao prvi čovek grada koji nije iz stranke Fides još od 1990. godine. 

Marki-Zaj je svoju pobedu na predizborima nazvao je "revolucijom običnih ljudi", i ohrabrio pristalice svih opozicionih stranaka da stanu iza njega na izborima zakazanim za april.

O čemu će se glasati na referendumu

Istog dana kada se održavaju i parlamentarni izbori, Mađari će takođe glasati na referentumu o LGBTQ+ pravima koji je inicirala vlada. Ovaj potez usledio je nakon odobrenja prošlogodišnjih zakonskih izmena koje organičavaju prikazivanje LGBTQ+ sadržaja mlađima od 18 godina, što je izazvalo kritike širom Evrope.

Sporni zakon, podsetimo, stupio je na snagu u julu prošle godine i on zabranjuje promociju homoseksualnosti kod dece mlađe od 18 godina u školama, kao i preko bilo kog medijskog sadržaja.

Taj zakon, označen u više navrata kao homofobičan, bio je razlog da Brisel još jednom izrazi svoje nezadovoljstvo prema potezima Budimpešte.

Tanjug AP/Laszlo Balogh

 

Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je potom da će mađarska Vlada održati referendum o kontroverznom anti-LGBT zakonu. 

"Mađarski zakoni ne dozvoljavaju seksualnu propadandu u školama, vrtićima, na televiziji i u reklamama. Brisel zahteva promenu zakona i smatra problematičnom činjenicu da u Mađarskoj nije dozvoljeno to što je na Zapadu postala stalna pojava. Na Zapadu LGBT aktivisti posećuju vrtiće i škole, tokom čega im drže časove seksualnog obrazovanja. Budućnost naše dece je u pitanju i zato nećemo da popustimo", naveo je Orban.

Parlament, u kom većinu ima vladajuća nacionalno-populistička partija Fides, izglasao je četiri referendumska pitanja koja se odnose na programe seksualnog obrazovanja u školama i dostupnost informacija o promeni pola.

Jedno od pitanja će se odnositi i na medijske sadržaje, odnosno "da li utiču na razvoj maloletnika".

Komentari (0)

Evropa