Evropa

RAT U UKRAJINI Granatirano Zaporožje, Stoltenberg: NATO neće biti uvučen u Putinov rat

Komentari

Autor: Euronews

02/12/2022

-

08:53

RAT U UKRAJINI Granatirano Zaporožje, Stoltenberg: NATO neće biti uvučen u Putinov rat
RAT U UKRAJINI Granatirano Zaporožje, Stoltenberg: NATO neće biti uvučen u Putinov rat - Copyright Tanjug/AP, Evgeniy Maloletka, Andrii Marienko

veličina teksta

Aa Aa

U toku je 282. dan rata u Ukrajini. Savetnik predsednika Ukrajine Mihail Podoljak izneo je procene da su ukrajinske oružane snage do sada izgubile između 10.000 i 13.000 vojnika u ratu protiv Rusije. U međuvremenu su se sastali američki predsednik Džozef Bajden i Francuski predsednik Emanuel Makron koji su rekli da će "Rusiju smatrati odgovornom za široko dokumentovanu svirepost i ratne zločine".

Ključni događaji:

  • Peskov: Nemogući uslovi Bajdena za pregovore sa Rusijom
  • Istražitelji UN ispituju da li su ruski napadi na infrastrukturu ratni zločini
  • Podoljak: Ukrajina do sada u ratu izgubila između 10.000  i 13.000 vojnika 
  • Bajden: Ne planiram razgovor sa Putinom
  • Stoltenberg poručio da NATO neće biti uvučen u Putinov rat
  • Juče su razmenjeni zarobljenici između Rusije i Ukrajine
  • Sijarto: Zapad treba da održi kanale komunikacije sa Rusijom

    Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu, pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

  Dobro došli u LIVE blog Euronews Srbija, pratite dešavanja u Ukrajini iz minuta u minut

22.20 Eksplozije u Zaporožju, objavljeno upozorenje na vazdušni napad

Više eksplozija odjeknulo je večeras u gradu Zaporožju, koji je pod kontrolom ukrajinskih snaga,  javlja portal Strana.  Kako prenosi TASS, u gradu je izdato upozorenje na vazdušni napad.
Lokalne vlasti zatražile su od gradjana da ostanu u skloništima. 
Drugi detalji za sada nisu poznati. Iako Kijev više ne kontrološe više od 70 odsto Zaporoške oblasti, sam grad Zaporožje je i dalje pod njegovom kontrolom. 

18.25 Grosi: U toku razgovori o organizaciji sastanka sa Putinom

Generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi izjavio je danas da su u toku razgovori o organizaciji njegovog sastanka sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom. 

"Radujem se tome. Ne znam kada tačno, nastavljamo pregovore. Naravno, moraću ponovo da ga vidim", rekao je Grosi za rusku agenciju TASS. 

17.52 Čavušoglu: Mislim da ćemo do proleća imati prekid vatre, primirje ili pregovore

Turski ministar inostranih poslova Mevlut Čavušoglu izjavio je danas da očekuje jasnu sliku o ratu u Ukrajini do proleća. 

"Sada Ukrajina napreduje na terenu, vraćajući neke od svojih okupiranih teritorija. Ali Rusija zauzvrat namerno gađa civilnu infrastrukturu. Dakle, život postaje težak posebno za Ukrajince, a i za sve nas", rekao je Čavušoglu na forumu u Rimu, preneo je Rojters. On je istakao da misli da ćemo pre proleća imati jasnu sliku o prekidu vatre ili primirju ili pregovaračkom stolu. 

"Ali nećemo odustati. Turska će ulagati napore", naveo je Čavušoglu.

17.12 EU isporučila Ukrajini opremu za sajber laboratoriju

EU je finansirala i isporučila opremu za sajber laboratoriju, bezbednosni softver i hardver ukrajinskim oružanim snagama, kao deo podrške Ukrajini u okviru Evropskog mirovnog fonda, saopštila je danas služba EU za spoljne poslove. 

Uz ovu podršku, kako se navodi, Ukrajina može da gradi i dalje razvija kapacitete sajber odbrane svojih oružanih snaga za otkrivanje upada u informacione sisteme, suočavanje sa sajber napadima i jačanje ukupnih kapaciteta u oblasti sajber bezbednosti.

16.35 Istražitelji UN ispituju da li su ruski napadi na infrastrukturu ratni zločini

Istražitelji koje su imenovale UN ispituju da li napadi Rusije na kritičnu infrastrukturu u Ukrajini predstavljaju ratne zločine, izjavio je danas jedan od članova istražnog tima Pablo de Grajf. On je na konferenciji za novinare u Kijevu rekao da, ukoliko bi tim utvrdio da je reč o ratnim zločinima, preduzeo bi dalje korake da bi se kaznili odgovorni. Predsednik istražne komisije Erik Mose rekao je da ruski raketni napadi na infrastrukturne objekte u Ukrajini imaju razorne posledice po veliki broj ljudi. Komisija prikuplja dodatne dokaze koji bi trebalo da budu predstavljeni u martu Savetu UN za ljudska prava sa sedištem u Ženevi, rekli su članovi tima.

16.15 Ukrajinska ambasada u Hrvatskoj odbila da primi pismo, sada je u posedu policije

Hrvatski MUP potvrdio je da je odgovorna osoba u Ambasadi Ukrajine u Zagrebu obavestila policiju da je jutros na njihovu adresu pristigla pošiljka/pismo, koja, međutim, nije preuzeta o službenika pošte, ali je pismo u posedu polcije. Ambasada, kažu, pošiljku nije preuzela zbog upozorenja Ministarstva spoljnih poslova Ukrajine da su, osim u Hrvatskoj, i druge ukrajinske ambasade širom Evrope sa adrese istog pošiljaoca dobile sumnjive pošiljke.

16.11 Ruska Duma: Za početak delimična suspenzija Vikipedije

Zamenik šefa komiteta Državne dume za informacionu politiku Andrej Svincov rekao je danas za RIA Novosti da Rusija, umesto potpunog blokiranja Vikipedije, može prvo da blokira pojedinačne članke koji kompromituju političare, istorijske činjenice ili Rusiju u celini. Ranije su ruski senatori dali predlog da se u Rusiji stvori istinita alternativa platformi "Vikipedija", a kasnije je Anton Gorelkin, zamenik šefa komiteta Dume za informacionu politiku, rekao da obrazovne organizacije treba da prestanu da prihvataju radove učenika koji kao izvor koriste Vikipediju.

profimedia

 

15.55 I ukrajinska ambasada u Madridu dobila "krvavi paket", policija ogradila oblast

Španska policija ogradila je oblast oko ukrajinske ambasade u Madridu nakon što je primila novi "krvavi paket", sličan onima koji su poslati drugim ambasadama, saopštilo je danas ukrajinsko ministarstvo spoljnih poslova. Prethodno je nekoliko drugih ambasada Ukrajine u inostranstvu primilo pakete u kojima su bile životinjske oči.

15.35 Kremlj: Putin rekao Šolcu da je pristup Nemačke i Zapada "destruktivan"

Ruski predsednik Vladimir Putin danas je u telefonskom razgovoru rekao nemačkom kancelaru Olafu Šolcu da je pristup i stav Nemačke i Zapada prema Ukrajini "destruktivan" i pozvao Berlin da preispita svoj odnos, saopštio je Kremlj. Putin je dodao da se to isto može reći i povodom toga što zapadne zemlje, uključujući Nemačku, obučavaju ukrajinske vojnike. Prema rečima Putina, zbog svega toga, kao i obimne finansijske podrške Ukrajini, kijevski režim odbacuje i samu ideju o pregovorima.

14.55 Komersant: Dizni prekida emitovanje dečjeg kanala u Rusiji

Američki dečji kanal "Dizni" prestaće sa emitovanjem u Rusiji 14. decembra, objavio je danas ruski list "Komersant". Prema izveštaju lista, taj kanal će biti zamenjen novim dečjim kanalom "Sunce". Još u martu, "Dizni" je saopštio da će napraviti pauzu u prikazivanju svojih filmova u Rusiji.

14.50 Moskva: Francuska prećutkuje brojne ratne zločine ukrajinske vojske

Francuska odbija da vidi i prećutkuje brojne ratne zločine koje je počinila ukrajinska vojska, saopštilo je danas rusko ministarstvo spoljnih poslova, komentarišući ideju o osnivanju specijalnog tribunala za Ukrajinu. U saopštenju se ukazuje da francusko ministarstvo spoljnih poslova odbija da vidi brojne dokumentovane ratne zločine koje su počinile ukrajinske oružane snage i da ih namerno zataškava. U Parizu iz nekog razloga prećutkuju bezakonje kijevskog režima prema stanovnicima Donbasa u proteklih osam godina, a koji i dalje ginu u svakodnevnim ukrajinskim artiljerijskim i raketnim napadima, istaklo je rusko ministarstvo.

14.35 EK predlaže paprene kazne za kompanije koje prekrše sankcije

Evropska komisija objavila je danas predlog da se kompanije kazne sa najmanje 5,0 odsto njihovog globalnog prometa ako prekrše sankcije EU protiv Rusije. U predlogu, za koji je potrebno odobrenje Evropskog parlamenta i 27 država članica EU, takođe se navodi da će pojedinci koji prekrše sankcije biti suočeni s potencijalnom kaznom zatvora od najmanje pet godina, izveštava Rojters. Kršenje sankcija Rusiji je već krivično delo u nekim zemljama EU, dok se u drugima tretira kao administrativni prekršaj, a kazne se razlikuju u čitavom bloku. "Još uvek postoji preveliki jaz između država članica kada je u pitanju kažnjavanje za kršenje sankcija EU“, naveo je evropski komesar za pravosuđe Didije Rejnders u saopštenju, dodajući da će predložena pravila doneti koherentnost.

profimedia

 

13.10 Orban: Evropa prekida saradnju sa Rusijom, a nema rešenje za nastalu situaciju

Osovina evropske privrede decenijama je bila jeftina energija iz Rusije, ali većina zemalja EU, pre svega Nemačka i Francuska, dovele su do toga da se Evropa odvoji od saradnje sa Moskvom, a niko nije predložio drugi model, izjavio je danas mađarski premijer Viktor Orban. On je za državni radio Košut rekao da Mađarska ne podržava tu ideju i da je ne smatra dobrom, ali da je većina članica EU, a posebno Nemačka i Francuska, uspela da zaokruži takav model prekidanja saradnje sa Rusijom. Evropa svakog dana nastavlja da prekida saradnju sa Rusijom, a nije donela novu strategiju i za to pitanje nema odgovora, ukazao je Orban, prenele su RIA novosti.

12.40 Kremlj: Putin rekao Šolcu da je pristup Zapada Ukrajini "destruktivan"

Ruski predsednik Vladimir Putin danas je u telefonskom razgovoru rekao nemačkom kancelaru Olafu Šolcu da je pristup i stav Nemačke i Zapada prema Ukrajini "destruktivan" i pozvao Berlin da preispita svoj odnos, saopštio je Kremlj. "Preplaviti Ukrajinu oružjem je destruktivna politika", naveo je ruski lider u razgovoru sa Šolcom, prenela je agencija TAS S. On je dodao da se to isto može reći i povodom toga što zapadne zemlje, uključujući Nemačku, obučavaju ukrajinske vojnike. Prema rečima Putina, zbog svega toga, kao i obimne finansijske podrške Ukrajini, kijevski režim odbacuje i samu ideju o pregovorima. Kako su preneli ruski mediji, Putin je kazao i da bi Rusiji trebalo dozvoliti da učestvuje u istragama, kako je naveo, terorističkih napada na gasovod Severni tok u Baltičkom moru.

11.40 Peskov: Nemogući uslovi Bajdena za pregovore sa Rusijom

Američki predsednik Džo Bajden zapravo je rekao da su pregovori sa Rusijom mogući tek nakon odlaska Rusije iz Ukrajine, ali to je nemoguće, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.
Nakon što je Bajden prethodno izjavio da ne planira kontakte sa Putinom u bliskoj budućnosti, ali da dozvoljava takvu mogućnost ako ruski predsednik „pokaže interesovanje“ za okončanje sukoba u Ukrajini, Peskov je ocenio da je Bajden zapravo rekao da da su pregovori mogući tek nakon što Putin napusti Ukrajinu, prenosi RIA Novosti.

11.36 Troje poginulo, sedam povređeno u ruskom granatiranju Hersonske oblasti

Troje ljudi je poginulo, a sedam je povređeno u ruskom granatiranju Hersononske oblasti u protekla 24 sata, izjavio je danas regionalni načelnik Jaroslav Januševič. On je napisao na Telegramu da su ruske trupe u protekla 24 sata bombardovale grad Herson i druge delove regiona ukupno 42 puta. U grad Herson ušle su ukrajinske trupe sredinom novembra nakon što su se posle meseci okupacije, povukle ruske snage, ali grad je i dalje meta ruskih snaga koje su se povukli na suprotnu stranu reke Dnjepar. Grad je takođe imao problema u snabdevanjem električnom energijom, a nakon što je snabdevanje delimično obnovljeno u subotu, u četvrtak je ponovo nestala struja posle ruskih raketnih napada, podseća Rojters.

Associated Press

11.20 SAD žele da prebace PVO sisteme sa Bliskog istoka u Ukrajinu

Izvršni direktor kompanije Raiteon tehnolodžis Greg Hejz saopštio je da SAD pregovaraju sa zemljama Bliskog istoka kako bi poslale neke od svojih NASAMS sistema protivvazdušne odbrane (PVO) u Ukrajinu. "Cilj je da se stare verzije NASAMS raketnih sistema zemlja-vazduh pošalju u Ukrajinu u narednih tri do šest meseci. SAD bi potom te sisteme zamenile novim verzijama NASAMS na Bliskom istoku u naredna 24 meseca", rekao je Hejz u intervjuu za američki list Politiko. Hejz je odbio da navede zemlje Bliskog istoka koje bi poslale sisteme. Prema evidenciji Agencije za odbrambenu i bezbednosnu saradnju, kupci NASAMS-a u tom regionu su Oman i Katar.

11.10 Orban: Proširenje sankcija EU na ruski gas imalo bi tragične posledice

Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je danas da bi proširenje sankcija EU na ruski gas i energiju iz nuklearnih elektrana imalo tragične posledice po Mađarsku. Mađarska vlada radi na izuzeću od takvih odluka, rekao je Orban za državni radio Košut. Orban je ukazao da se na početku rata u Ukrajini EU nadala da će rat biti okončan pod uticajem sankcija ili da će one bar olakšati taj cilj, ali da se pokazalo da nisu nimalo uticale da se sukob smanji. Orban je napomenuo da je pred Evropom teška zima, a da situacija u Ukrajini postaje sve teža.

10.47 Grosi: Nadam se rešenju za nuklearnu elektranu Zaporožje do kraja godine

Direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi izrazio je nadu da će Rusija i Ukrajina do kraja godine sklopiti dogovor o stvaranju zaštićene zone u oblasti oko nuklearne elektrane Zaporožje. "Posvećen sam pronalaženju rešenja što je pre moguće. Nadam se do kraja godine", rekao je Grosi u intervjuu za italijanski list Republika objavljenom danas. Kako je rekao cilj IAEA je izbegavanje nuklearne nesreće, a ne stvaranje okolnosti koje bi pogodovale bilo kojoj strani u sukobu. Grosi nije isključio mogućnost da se, kako bi se rešilo to pitanje, susretne sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, kao ni sa ukrajinskim Volodimirom Zelenskim.

IAEA, profimedia

 

10.43 Nemačka isporučuje Ukrajini još sedam Geparda

Nemačka namerava da Ukrajini isporuči još sedam Gepard tenkova za vazdušnu odbranu. Prema pisanju nedlejnika "Špigel“ minhenski proizvođač "Kraus-Mafei Vegman“ popravlja tenkove, koji su bili namenjeni za otpad, a koji će na proleće biti isporučeni. Ukrajinska vojska je ukazala da su se ti tenkovi, koji su već na bojištu, pokazali veoma efektivnim i pouzdanim. Nemačka vlada nije potvrdila da će uputiti još tenkova, ali je krajem prošlog meseca najavljeno da će Ukrajina moći da računa na dodatne Geparde iz Nemačke.

09.35 Srušio se borbeni avion MiG-31 u Primorskoj Pokrajini u Rusiji

Borbeni avion MiG-31 srušio se u Primorskoj Pokrajini u Dalekoistočnom federalnom okrugu, a posada se katapultirala, saopštila je danas regionalna služba za vanredne situacije. "Lovac MiG-31 se srušio odmah po poletanju. Pad se dogodio u šumskom pojasu kod sela Aleksejevka. Posada se katapultirala“, saopštila je služba, prenosi TASS. Kako navode, prema preliminarnim podacima, u padu aviona nije bilo žrtava niti je pričinjena materijalna šteta. Dodaju da se trenutno ispituje zdravstveno stanja pilota.

08.50 Zelenski: Ispituju se aktivnosti Ukrajinske pravoslavne crkve povezane sa Moskvom

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da su najviši ukrajinski bezbednosni zvaničnici naredili istragu o aktivnostima Ukrajinske pravoslavne crkve (UPC) povezane sa Moskvom, kao i da li religijska organizacija ima pravo da obavlja aktivnosti u manastiru Kijevsko-pečerske lavre, koji predstavlja jedan od najznačajnijih verskih objekata za pravoslavne Ruse i Ukrajince.

"Moramo da stvorimo uslove da nijedan akter koji zavisi od države agresora (Rusije) ne može da manipuliše Ukrajincima i oslabi Ukrajinu iznutra“, rekao je Zelenski u juče u video obraćanju.

08.07 Stoltenberg: NATO neće biti uvučen u Putinov rat

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je da Severnoatlanska alijansa neće biti uvučena u Putinov rat. "Ruski nelegalni rat u Ukrajini nastavlja da seje smrt i patnju svakoga dana. Kako se pojačava zima, Rusija bombarduje ukrajinsku energetsku strukturu. Pokušavaju da smrznu i izgladne Ukrajince. Putin koristi zimu kao oružje. Ne smemo mu dozvoliti da pobedi, a NATO neće biti deo konflikta. Nećemo biti uvučeni u Putinov rat", rekao je Stoltenberg, prenosi sajt NATO.

On je dodao da ukoliko Putin pobedi, to će samo ojačati autoritativne lidere da koriste silu kako bi postigli svoje ciljeve.

Associated Press

07.30 Ukrajina: Granatirano Zaporožje, cilj infrastruktura

Ruske snage napale su noćas raketama Zaporožje, a na meti je bila industrijska i energetska infrastruktura grada, saopštio je načelnik Zaporoške regionalne vojne uprave Oleksandr Staruh.     Nakon napada došlo je do požara na infrastrukturnom objektu, koji je brzo ugašen, prenosi Unian. Od eksplozije su razbijena stakla na obližnjim kućama. Nema povređenih u napadu.

Associated Press

07.00  Podoljak: Od početka rata poginulo između 10.000 i 13.000 ukrajinskih vojnika

Ukrajinske oružane snage su do sada izgubile između 10.000 i 13.000 vojnika u ratu protiv Rusije, rekao je juče ukrajinskoj televizijskoj mreži savetnik predsednika Mihail Podoljak. Prema navodima Rojtersa, to je prva zvanična procena mrtvih od kraja avgusta, kada je šef oružanih snaga rekao da je poginulo skoro 9.000 vojnika. "Imamo zvanične podatke iz Generalštaba, imamo zvanične podatke iz najviše komande, a one iznose (između) 10.000 i 12.500 do 13.000 ubijenih", naveo je Podoljak u izjavi za Kanal 24.

06.50 Bajden: Ne planiram uskoro da razgovaram sa Putinom

Američki predsednik Džozef Bajden izjavio je da ne planira da uskoro razgovara sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, ali je spreman na razgovor s njim ukoliko pokaže interesovanje za okončanje rata u Ukrajini i to samo u konsultaciji sa NATO saveznicima.

Euronews TV

06.30  Bajden i Makron: Rusiju ćemo smatrati odgovornom za ratne zločine u Ukrajini

Predsednik SAD Džozef Bajden i predsednik Francuske Emanuel Makron obećali su da će Rusiju smatrati odgovornom za "široko dokumentovanu svirepost i ratne zločine" u Ukrajini, navela su dvojica lidera u saopštenju objavljenom nakon njihovog sastanka u Beloj kući. Lideri su ponovili "svoju čvrstu rešenost da Rusija treba da odgovara za široko dokumentovanu svirepost i ratne zločine, koje su počinile i njene regularne vojne snage i njeni zastupnici, uključujući plaćenike", navodi se u saopštenju, preneo je Rojters.

06.10 Sijarto: Zapad treba da održi kanale komunikacije sa Rusijom

Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto izjavio je juče da bi Zapad trebalo da održi otvorene kanale komunikacije sa Rusijom, kako bi se došlo do mirovnog rešenja oko sukoba u Ukrajini. "Potrebni su kanali i platforme za komunikaciju sa Rusijom. Bez kanala, ne možemo se nadati miru u Ukrajini", rekao je Sijarto na samitu OEBS u poljskom Lođu, preneo je TASS.

06.03 Kijev: Cilj ispaljivanja ruskih raketa Kh-55 da odvrate pažnju ukrajinskoj PVO

Ukrajinska vojska saopštila je juče da je na zapadu Ukrajine pronašla fragmente ruskih krstarećih raketa koje mogu da nose nuklearne bojeve glave i da je njihova očigledna svrha bila da odvrate pažnju ukrajinskoj protivvazdušnoj odbrani.

Krstareća raketa Kh-55 je dizajnirana u Sovjetskom Savezu sedamdesetih godina prošlog veka za upotrebu na strateškim ciljevima. Prvenstveno je namenjena da nosi nuklearne bojeve glave i da se lansira iz aviona bombardera. Zvaničnik je rekao da test na fragmentima nije pokazao abnormalne nivoe radioaktivnosti.

Associated Press

06.00 Švajcarska zamrzla rusku imovinu vrednu 7,9 milijardi dolara

Švajcarska je zamrzla rusku imovinu vrednu 7,9 milijardi dolara, saopštio je juče Državni sekretarijat za ekonomske poslove zemlje (SECO). "Do 25. novembra ukupan iznos zamrznutih finansijskih sredstava iznosi 7,5 milijardi švajcarskih franaka (7,9 milijardi dolara), blokirano je i 15 nekretnina u šest kantona", navodi SECO, a prenosi agencija TASS.

Komentari (0)

Evropa