Evropa

RAT U UKRAJINI Eksplozije u Kijevu, poginula najmanje jedna osoba, 30 odsto grada bez struje

Komentari

Autor: Euronews Srbija

31/12/2022

-

09:35

RAT U UKRAJINI Eksplozije u Kijevu, poginula najmanje jedna osoba, 30 odsto grada bez struje
RAT U UKRAJINI Eksplozije u Kijevu, poginula najmanje jedna osoba, 30 odsto grada bez struje - Copyright Tanjug/AP/Markus Schreiber, Bernat Armangue, Andriy Andriyenko

veličina teksta

Aa Aa

Danas je 311. dan ruske invazije na Ukrajinu. Poslednji je dan godine, ali se u zemlji zahvaćenoj ratom praznici i primirje ni ne pominju. Situacija s električnom energijom u Ukrajini i dalje je nepovoljna nakon ruskih udara po ukrajinskoj infrastrukturi. Ukrajinski izvori navode da su Rusi juče izveli izveli 16 vazdušnih udara dronovima šehid, od kojih je 15 pogodilo civilnu infrastrukturu, te da od napada iz višecevnih raketnih sistema ima stradalih civila. 

Ključni događaji:

  • IAEA: Rezervni dalekovod ka Zaporoškoj nuklearki isključen zbog granatiranja
  • Demontiran spomenik Aleksandru Puškinu u Kramatorsku
  • Fudbalski savez Rusije ostaje član UEFA
  • Kijev: Oko 15.000 ljudi se vodi kao nestalo u Ukrajini od kraja februara
  • Volfovič: Malo verovatno da je ukrajinska raketa slučajno ušla u vazdušni prostor Belorusije

   Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu, pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

   Dešavanja u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu

22.03 Zelenski: Ukrajinska protivvazdušna odbrana u novoj godini će postati još jača

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da misli da ukrajinska protivvazdušna odbrana može postati „najmoćnija u Evropi“ i pomoći u održavanju bezbednosti njegove zemlje i kontinenta.

„Ukrajinska protivvazdušna odbrana može da postane najmoćnija u Evropi, a to će biti garancija bezbednosti ne samo za našu zemlju, već i za ceo kontinent“, rekao je Zelenski u svom noćnom obraćanju u petak.

„Ove godine ne samo da smo održali našu protivvazdušnu odbranu, već smo je učinili jačom nego ikad“, nastavio je Zelenski. „Ali u novoj godini ukrajinska protivvazdušna odbrana će postati još jača, još efikasnija.

20.02 Ukrajinska vojska: Oboreno 12 ruskih raketa

Ukrajinska protivvazdušna odbrana oborila je 12 krstarećih raketa od više od 20 koje su ruske snage isplaile danas sa mora i sa zemlje, navodi ukrajinska vojska.

Rusija je napala koristeći bombardere Tu-95MS koji su leteli nad kaspijskim morem, kao i rakete Iskander-M, navela je ukrajinska komanda vazduhoplovstva na telegramu. 

Moscow's forces attacked using Tu-95MS bomber planes over the Caspian Sea, and with Iskander-M missile systems from the ground, the Ukrainian Air Force Command wrote on Telegram. 

19.16 Zelenski Rusima: Vaš vođa se krije iza vojske i zidova

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski obratio se danas video porukom građanima Rusije, izjavivši da se njihov vođa, predsednik Rusije Vladimir Putin, krije iza vojske, projektila, zidova i samih građana Rusije.

Zelenski se obratio gledaocima na ruskom jeziku, prenosi Gardijan.    

"Vaš vođa želi da pokaže da iza njega stoji vojska, ali on se samo krije. Krije se iza vojske, iza projektila, iza zidova svojih rezidencija i palata. Krije se iza vas i uništava vašu zemlju i vašu budućnost," izjavio je Zelenski.

Predsednik Ukrajine je dodao da Rusima ni Ukrajina ni svet neće oprostiti.

18.18 Fotografije sa ulica Kijeva

17.30 Kličko: Trideset odsto Kijeva bez struje

Trideset odsto Kijeva je bez električne energije zbog hitnih restrikcija, naveo je gradonačelnik Vitalij Kličko. Dodao je da stanovnici imaju vodu i grejanje. Takođe, kako je istakao, privremeno je obustavljen otvoreni deo metroa, dok se ne utvrdi ima li ostataka raketa.

"Stručnjaci su na putu ka tom području. Informisaćemo vas kada saobraćaj ponovo bude uspostavljen", naveo je Klično na Telegramu. 

AP Photo/Felipe Dana

 

17.16 Kim: Šest povređenih u ruskim napadima na Mikolajiv, oštećene zgrade u Zaporožju

Šest osoba povređeno je u ruskim napadima na gradove u Mikolajivskoj oblasti, saopštio je danas guverner te oblasti Vitalij Kim.

Još dve osobe povređene su u napadu dronom na grad Hmeljnicki na jugozapadu zemlje, a u napadu na grad Zaporožje oštećene su stambene zgrade, prenosi britanski Gardijan.

15.30 Nove eksplozije u Kijevu i okolini

U glavnom gradu Ukrajine Kijevu i okolnim područjima začulo se danas još eksplozija, nedugo nakon što su ruske snage izvele, kako su naveli ukrajinski zvaničnici, masivni raketni napad, javlja Rojters.

Gradske vlasti u Kijevu savetovale su građanima da ostanu u skloništima, i saopštile da je ukrajinska PVO u stanju pripravnosti na području Kijeva i okoline. Ranije danas je gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko saopštio da je jedna osoba poginula, a 20 povređeno u ruskim raketnim napadima na taj grad, od čega je 14 odvedeno u bolnice.

Kličko je dodao da su ruske snage gađale i Pečerski i Holosivski distrikt, odnosno centralni i zapadni deo grada. Pored Kijeva, mete ruskih napada bili su i grad Hmeljnicki, kao i Zaporoška i Harkovska oblast.

15.10 Moskva: Iz UKR zarobljeništva oslobođena 82 ruska vojnika u okviru razmene

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je danas da je Ukrajina oslobodila 82 zarobljena ruska vojnika u poslednjoj razmeni zarobljenika između dve strane.

"Kao rezultat pregovaračkog procesa 31. decembra, 82 ruska vojnika koja su bila u životnoj opasnosti vraćena su sa teritorije koju kontroliše kijevski režim", saopštilo je Ministarstvo, prenele su RIA Novosti.

Ministarstvo je preciziralo da će oslobođeni vojnici biti prebačeni u Moskvu avionima vojno-transportne avijacije Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije na lečenje i rehabilitaciju u medicinskim ustanovama Ministarstva odbrane Rusije. Svim oslobođenim vojnicima je pružena neophodna medicinska i psihološka pomoć, dodali su iz Ministarstva odbrane.

15.00 Reznikov: Rusija priprema novu mobilizaciju za početak januara

Ukrajinski ministar odbrane Oleksij Reznikov izjavio je danas da postoji mogućnost da Rusija priprema novu mobilizaciju, kao i da bi u roku od nedelju dana mogla da zatvori svoje granice za muškarce. Kako prenosi Gardijan, Reznikov se video-porukom obratio ruskoj javnosti govoreći ruski jezik i upozorio one koji mogu biti mobilizovani.

Profimedia

 

''Znam da imate još nedelju dana pre nego što ostanete bez ikakvog izbora'', rekao je u poruci i dodao da će ruske vlasti ''početkom januara zatvoriti granice za muškarce i započeti novi talas mobilizacije''.

On je naveo i da će granice biti zatvorene i u Belorusiji, kao i da će stanovnici gradova biti u posebnom riziku od mobilizacije. Ranije je šef ukrajincske obaveštajne službe Kirilo Budanov za Bi-Bi-SI rekao da će Rusija započeti s mobilizacijom 5. januara.

14.50 Kijev: Najmanje jedna osoba poginula, tri povređene u ruskim napadima

Najmanje jedna osoba poginula je danas u ruskom raketnom napadu u Kijevu, u okrugu Solomjan, a tri su ranjene, rekao je gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko. 

U Solomjanu, jugozapadnom delu Kijeva, najmanje tri žene su prebačene u bolnicu, rekao je Kličko, prenosi Gardijan. Prema rečima zamenika šefa kabineta ukrajinskog predsednika Kirila Timošenka, projektili su pogodili hotel i kuću. 

Kličko je rekao da su u ruskim napadima pogođeni i okrug Pečersk i Holosijevsk, u centralnom i zapadnom delu Kijeva. 

14.50 Šolc: Rat u Ukrajini doveo je i Nemačku u iskušenje, ali zemlja nije podlegla problemima

Rat u Ukrajini doveo je i Nemačku u iskušenje, ali zemlja nije podlegla problemima, izjavio je danas nemački kancelar Olaf Šolc u tradicionalnom novogodišnjem obraćanju kancelara. "Putin vodi imperijalistički agresorski rat u srcu Europe. Ova prekretnica i nas našu zemlju stavlja u iskušenje", rekao je Šolc, preneo je Dojče vele.

On je naveo da Nemci saosećaju sa Ukrajincima koji, kako je naveo, ni u danima kao što je današnji ne mogu da predahnu od ruskih bombi i raketa.  "A posledice rata svi osećamo u svakodnevici, kada kupujemo u supermarketu, na benzinskoj pumpi ili plaćamo račun za struju ili gas", naglasio je Šolc.

14.30 Konašenkov: Oborili smo helikoptere i rakete sistema HIMARS

Ruske vojne snage oborile su dva helikoptera Mi-8 ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva u samoproglašenoj Donjeckoj Narodnoj Republici, kao i višecevne raketne sisteme HIMARS, dva borbena vozila raketnog sistema Grad i samohodnu haubicu ukrajinske vojske, saopštio je danas portparol ruskog ministarstva odbrane Igor Konašenkov. On je izjavio da ruske trupe napreduju u pravcu Donjecka. ''Na tom pravcu uništena su dva oklopna transportera i četiri oklopna vozila'', rekao je Konašenkov, preneo je TASS.

14.00 Kijev: Čulo se 10 eksplozija dok je trajalo upozorenje za vazdušnu opasnost

U Kijevu se danas čulo deset eksplozija dok je trajalo upozorenje o ruskim vazdušnim napadima. Stanovnici Kijeva su naveli da su čuli glasne eksplozije nakon što je Rusija počela seriju vazdušnih udara, objavio je Gardijan.

Profimedia

 

Upozorenje za vazdušnu opasnost izdato je širom Ukrajine, a zvaničnici su savetovali stanovništvu da ode u skloništa. Delovala je protivvazdušna odbrana u Kijevu, a Rojters navodi da se čulo 10 eksplozija u centru ukrajinske prestonice.

Načelnik Kijevske oblasti upozorio je unapred na moguće raketne napade. Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko potvrdio je na Telegramu da su se čule eksplozije u gradu.

11.10 Bela kuća: SAD zabrinute zbog svrstavanja Kine uz Rusiju

SAD su zabrinute zbog svrstavanja Kine uz Rusiju, dok Moskva nastavlja invaziju na Ukrajinu, saopštile su SAD nakon što su predsednici Rusije i Kine Vladimir Putin i Si Đinping održali video sastanak. Portparol američkog Stejt departmenta rekao je da Peking tvrdi da je neutralan, ali da njegovo ponašanje jasno pokazuje da i dalje ulaže u bliske veze sa Rusijom, preneo je britanski list "Gardijan". Portparol Bele kuće je dodao da Vašington budno prati aktivnosti Pekinga.

10.20 Britanija upozorava na moguće ruske udare tokom praznika

Velika Britanija upozorava da bi u narednim danima Rusija mogla ponovo da izvrši masivne napade na Ukrajinu kako bi potkopala moral ukrajinskih snaga. Prema procenama britanskog Ministarstva odbrane "postoji realna mogućnost" da ruske snage već u narednim danima pokrenu dalekometne udare na Ukrajinu kako bi potkopali ukrajinski moral tokom novogodišnjih praznika, preneo je londonski Gardijan.

08.30 Moskva:''Neprijateljske zemlje'' mogu plaćati gas i u stranim valutama

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je ukaz kojima se ''neprijateljskim zemljama'' dozvoljava da dugove za isporuke ruskog gasa plate u stranoj valuti, što predstavlja dopunu ukaza iz marta ove godine prema kojem te zemlje ubuduće gas treba da plaćaju u rubljama.

Novinska agencija RIA prenosi da će Gasprombank otvoriti odvojene račune za stranu valutu i rublje za transakcije sa stranim klijentima. Kupac će moći da prenese sredstva na prvi račun u valuti navedenoj u ugovoru za isporuku goriva, banka će ga prodati na Moskovskoj berzi za rublje, potom će uplatiti rublje na račun kupca gasa, nakon čega će kupac moći da plati Gaspromu.

08.00 Oland: Minski sporazumi su dali Ukrajini vreme za jačanje vojske

Bivši predsednik Francuske Fransoa Oland rekao je da Ukrajina sada ima mnogo bolje obučenu i opremljenu vojsku nego što je imala 2014. godine, a Kijev je dobio mogućnost da ojača vojne kapacitete zahvaljujući Minskim sporazumima.

AP/Gonzalo Fuentes

Fransoa Oland

Oland, koji je bio predsednik Francuske u periodu od 2012. do 2017. godine je u intervjuu za "Kijev independent" potvrdio ranije navode Angele Merkel da je cilj Minskih sporazuma iz 2014. bio da Ukrajina dobije na vremenu. On je naveo da je sadašnji uspešan otpor ukrajinske vojske rezultat diplomatske umešnosti Francuske i Nemačke.

Bivši predsednik Francuske je istakao da geopolitička situacija nakon 2014. nije bila pogodna za Ukrajinu zbog niza raznih faktora. Pored ostalog, kako je rekao, za američku administraciju Baraka Obame Ukrajina nije bila prioritet, a postala su i značajna neslaganja u samoj EU zbog obima sankcija Rusiji.

"Konflikt ne treba da se završi prekidom vatre već trajnim rešenjem i garancijama za Ukrajinu, a Minske sporazume je moguće 'oživeti' kao osnovu koju su već prihvatile sve strane," zaključio je bivši francuski predsednik. 

07.00 Zelenski: Beležimo malo napredovanje u Donbasu

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je sinoć da su ukrajinske snage zadržale svoje pozicije u odnosu na rusku vojsku u Donbasu i da u pojedinim delovima tog dela Ukrajine imaju mala napredovanja, preneo je Rojters.

"U celini, zadržavamo naše pozicijie. Postoje neki delovi fronta u kojima napredujemo malo", rekao je Zelenski u svom večernjem obraćanju.

Dodao je da je Ukrajina ojačala svoju protivvazdušnu odbranu i da će je dodatno ojačati u novoj godini, kako bi zaštitila i sebe i ceo evropski kontinent.

06.30 IAEA: Rezervni dalekovod ka Zaporoškoj nuklearki isključen zbog granatiranja

Rezervni dalekovod do nuklearne elektrane Zaporožje prekinut je prošle večeri zbog oštećenja od granatiranja, saopštila je juče Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA).

"Rezervni dalekovod od 330 kv do nuklearne elektrane Zaporožje (ZNPP) u Ukrajini isključen je kasno prošle večeri zbog oštećenja izazvanih granatiranjem. To je juče izjavio generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi ", glasi poruka na sajtu agencije.

06.15 Volfovič: Malo verovatno da je ukrajinska raketa slučajno ušla u vazdušni prostor Belorusije

Sekretar Saveta za bezbednost Belorusije Aleksander Volfovič izjavio je juče da je malo verovatno da je ukrajinska protivvazdušna raketa oborena u četvrtak, slučajno ušla u vazdušni prostor Belorusije.

"Kijev nastoji da izazove regionalni sukob po svaku cenu", rekao je Volfovič za Sputnjik Belorusija.

06.00 Kijev: Oko 15.000 ljudi se vodi kao nestalo u Ukrajini od kraja februara

Od početka ratnih sukoba u Ukrajini do sada oko 15.000 ljudi se vodi kao nestalo u Ukrajini, izjavila je juče državna ombudsmanka za prava ratnih zarobljenika i savetnica ukrajinskog predsednika Alena Verbickaja. Ona je, u intervjuu za RND, istakla da je Rusija potvrdila da drži 3.392 ukrajinskih zarobljenika, a da je čak 15.000 osoba, uključujući mnogo civila, prijavljeno kao nestalo u Ukrajini. Verbickaja je istakla da Kijev ne zna ništa o nestalima, preneo je TASS.

Komentari (0)

Evropa