Izbori 2022

Transfer u finišu kampanje: Nestorović podržao Dveri, prelivanje popularnosti kao recept za pridobijanje neodlučnih

Komentari

Autor: Jovan Đurić

26/03/2022

-

21:33

Transfer u finišu kampanje: Nestorović podržao Dveri, prelivanje popularnosti kao recept za pridobijanje neodlučnih
Transfer u finišu kampanje: Nestorović podržao Dveri, prelivanje popularnosti kao recept za pridobijanje neodlučnih - Copyright Fonet/Aleksandar Barda

veličina teksta

Aa Aa

Samo nedelju dana pred izbore, Branimir Nestorović koji je nedavno osnovao pokret "Vitezovi reda zmaja" pružio je podršku Patriotskom bloku, koga zajedno čine POKS i Dveri, na čelu sa liderom te partije Boškom Obradovićem kao predsedničkim kandidatom. Za analitičare ova saradnja ideološki nije neobična, ali navode da je glavno pitanje da li je do nje došlo kasno.  

Doktor Branimir Nestorović je krajem prošle godine predstavio svoje udruženje za zaštitu i unapređenje položaja dece "Vitezovi reda zmaja". Od tog trenutka počelo je da se spekuliše o njegovom političkom angažmanu i učešću na izborima, jer on tada nije isključivao mogućnost da će pokret prerasti u političku stranku.  

U medijima je bilo mnogo spekulacije o tome da bi Nestorović mogao da "obuče dres" neke političke stranke ili da pruži otvorenu podršku nekoj opciji. Međutim, rok za predaju listi i za kandidature je istekao, a imena doktora Nestorovića, koji je postao prepoznatljiv po kontroverznim stavovima tokom pandemije koronavirusa, nigde nije bilo.

Ipak, dok su učesnici izborne trke ulazili u "završnu krivinu", objavljena je podrška doktora Nestorovića Patriotskom bloku. Saradnja je obelodanjena na konferenciji za novinare na kojoj je i potpisan sporazum.

"Polazeći od ideje dr Branimira Nestorovića i dr Aleka Račića da za nastupajuće izbore 3. aprila treba da dođe do formiranja čiste i jasne patriotske političke opcije, stavljajući na prvom mestu brigu o zdravlju nacije, a posebno naše dece, stupamo u saradnju na svim nivoima izbora koji će se održati 3.aprila 2022. godine", rekao je Boško Obradović. 

Fonet/Aleksandar Barda

 

Kako je objasnio, tim sporazumom se pokret Dveri, "kao buduća parlamentarna stranka, obavezuje da će u Skupštini Srbije pokrenuti javne rasprave" na teme zajedničkih interesa", kao i da će se on založiti da se u prosveti i zdravstvu uvaže ideje potpisnika sporazuma.  

Iako je, predstavljajući pokret "Vitezovi reda zmaja" Nestorović rekao da bi na izborima mogao da osvoji i 25 odsto glasova, sada je naveo da lista Profesor dr Branimir Nestorović-Snaga sabornosti naroda Srbije" ne učestvuje na izborima jer nisu skupili dovoljan broj potpisa podrške. Umesto toga, pozvao je sve one koji bi glasali za njegovu listu, da podrže Dveri, jer je, kako je rekao, program te stranke "dosta blizak" njihovom programu.  

"Mi nećemo verovatno participirati u toj vlasti, ali želimo da neko sprovodi naš program. Nije čak ni važno ko će personalno nešto sprovesti - bitno je da se stvari pokrenu, da se pomere u pravom pravcu", rekao je Nestorović.   

Borba za mali deo kolača 

Ovaj savez nije neobičan za Iva Čolovića iz Cesida koji je rekao da u Srbiji postoji veliki broj desno orijentisanih političkih partija, i da deo glasača kojima je bliska nacionalna ideja već naginje ka strankama vladajuće koalicije, pre svega SNS-u. Zbog toga je, kaže on za Euronews Srbija, glasačko telo oko koga se ostale partije bore veoma malo. 

"Upravo je zbog tog razloga i trebalo očekivati određeno ukrupnjavanje na ovoj strani političkog spektra, do koga je doduše i došlo, ali ne u meri u kojoj je to bilo moguće", rekao je Čolović. 

Kako dodaje, saradnja između Dveri i Nestorovića ne bi trebalo da iznenađuje ideološki, već je više pitanje da li je do nje došlo kasno ili ne. 

Tanjug/Sava Radovanović

 

"Saradnja između Dveri i doktora Nestorovića je prirodna upravo zbog ideološki bliskih stavova koje dele. I jedni i drugi potenciraju porodicu na prvom mestu, veruju u slobodnu izbora kada su u pitanu vakcine, a suštinski se protive vakcinaciji, skeptični su prema ideji integracije Srbije u Evropsku uniju, naginju ka istoku, Rusiji i Kini, i tako dalje", ističe Čolović. 

Čolović: Potez koji bi mogao da privuče neodlučne 

Čolović napominje da, iako Nestorović zastupa, "blago rečeno kontroverzne medicinske ideje", ipak uživa određenu podršku srpske javnosti koja nije zanemariva. 

"Iako njegova uloga kao lekara i kao političara nije ista, verujem da i on sam, a i Dveri, očekuju da se jedan deo njegove popularnosti u oblasti zdravstva prenese i na politički teren", istakao je Čolović.  

Dodao je i da jedan deo građana kojima je politika Dveri bila bliska, a koji su bili neodlučni do sada, može biti privučen ovom saradnjom.  

"I Dveri, a i sam Nestorović će imati koristi od ove saradnje, jer može da doprinese boljem rezultatu stranke i ozbiljnijem političkom angažmanu samog doktora u narednom periodu. Upravo je Nestorović ključni transfer od koga Dveri očekuju najviše u finišu izborne kampanje", zaključio je Čolović.  

I doktorka iz ivermektin grupe postala je deo sporazuma 

Nestorović je široj javnosti postao poznat kao član Kriznog štaba protiv koronavirusa. Međutim, odatle je ubrzo uklonjen zbog svojih kontroverznih izjava i stavova u vezi sa virusom i pandemijom. Nestorović je već tada počeo da stiče popularnost, najviše putem društvenih mreža.  

Kada se pojavila vakcina protiv koronavirusa, bio je jedan od lekara koji nisu imali blagonaklon stav prema cepivu, pa je zbog toga naišao na otpor i osude onog dela javnosti koji je govorio o dobrobiti vakcina, a dodatnu podršku je stekao kod onih koji su sumnjali u njihovu efikasnost.   

Bez obzira na sve, popularnost Nestorovića je ostala - i danas je njegov lik prepoznatljiv, uprkos tome što se ne pojavljuje često u televizijskim emisijama.

Pored Nestorovića, sporazum o saradnji sa patriotskim blokom potpisali su i Valentina Arsić Arsenijević iz Udruženja građana "Lekari i roditelji za nauku i etiku", kao i primarijus profesor dr Alek Račić.

Arsić Arsenijević, profesorka medicinskog fakulteta, široj javnosti je postala poznata po svom učešću u Viber grupi u kojoj je ivermektin promovisan kao lek za koronavirus. Međutim, Čolović naglašava da njena politička prepoznatljivost nije dovoljna kako bi imala veći uticaj, pozitivan ili negativan, na glasačku populaciju. 

Komentari (0)

Talk of the town