Istorija

Počela konferencija koja rasvetljava kontroverznog istorijskog delovanja pape Pija XII

Komentari

Autor: Tanjug

09/10/2023

-

09:32

Počela konferencija koja rasvetljava kontroverznog istorijskog delovanja pape Pija XII
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

U Rimu je danas počela međunarodna naučna konferencija pod nazivom "Novi dokumenti iz perioda pontifikata pape rimskog Pija XII (1939-1958) i njihov značaj u kontekstu hrišćansko-jevrejskih odnosa - dijalog istoričara i teologa'', a trajaće do 11. oktobra.

Posebna pažnja tokom trajanja ove međunarodne naučne konferencije biće posvećena delovanju pape rimskog Pija XII u vreme Drugog svetskog rata, a Muzej žrtava genocida je jedina ustanova iz Srbije čiji će stručnjaci biti prisutni tokom konferencije. 

"Naš predstavnik je Njegovo preosveštenstvo episkop pakračko-slaovonski G. Jovan - predsednik Upravnog odbora Muzeja žrtava genocida i jedan od vodećih svetskih stručnjaka za temu istoriografije Holokausta u Jugoslaviji", dodaje se u saopštenju.

U martu 2020. godine papa rimski Francisko dao je saglasnost da javnosti budu predočeni milioni dokumenata koji se odnose na pontifikat pape rimskog Pija XII (1939-1958). 

Tanjug/AP

 

Biće potrebne decenije istraživanja da bi se utvrdio pun značaj ove arhive procenjene na najmanje 16 miliona stranica, ali do nekih važnih otkrića se već došlo i nova saznanja treba da budu predstavljena široj javnosti, navodi Muzej žrtava genocida. 

Ističe se da je zato osnovni cilj konferencije, u čijem radu učestvuju vodeći svetski stručnjaci, da pokuša da da doprinos rasvetljavanju najkontroverznijih segmenata pontifikata pape rimskog Pija XII, posebno onih koji se odnose na razdoblje Drugog svetskog rata.

Međunarodnu naučnu konferenciju, koja predstavlja do sada najznačajniji skup posvećen istraživanjima kontroverznog istorijskog delovanja pape rimskog Pija XII, pored ostalih organizuju Apostolski arhiv, Memorijalni centar "Jad Vašem'', Memorijalni muzej Holokausta sa sedištem u Vašingtonu, Pontifikalni Gregorijanski univerzitet sa sedištem u Rimu i druge relevantne ustanove, dodaje se u saopštenju.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin