Istorija

Naučnici slučajno pronašli zid na dnu Baltičkog mora koji je možda "najstarija megastruktura" u Evropi

Komentari

Autor: Guardian

13/02/2024

-

21:45

Naučnici slučajno pronašli zid na dnu Baltičkog mora koji je možda "najstarija megastruktura" u Evropi
Naučnici slučajno pronašli zid na dnu Baltičkog mora koji je možda "najstarija megastruktura" u Evropi - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Zid iz kamenog doba otkriven je na dnu Baltičkog mora nadomak obala Nemačke i najverovatnije je reč o najstarijoj poznatoj megastrukturi izgrađenoj ljudskom rukom na tlu Evrope, kažu istraživači.

Zid dugačak gotovo jedan kilometar na dnu Meklenburg zaliva primećen je sasvim slučajno, dok su naučnici upravljali sistemom sonara u istraživačkom brodu na oko 10 kilometara od obale. 

Bližim ispitivanjem strukture nazvane Blinkervol otkriveno je oko 1.400 kamenih blokova koji su izgledali kao da povezuju niz krupnijeg stenja, od kojih je većina prevelika da bi drevni ljudi mogli da ih pomeraju. 

Iako je teško dokazati koja je bila svrha tog zida, naučnici sumnjaju da je možda olakšavao lovcima poteru za stadima irvasa, piše Guardian.

"Kada jurite životinje, one prate te strukture, ne pokušavaju da ih preskoče. Ideja je bila da se napravi veštačko usko grlo sa drugim zidom ili sa obalom jezera", objašnjava Jakob Gersen sa Lajbnic instituta za istraživanje Baltičkog mora u Varnemundeu u Nemačkoj.

Drugi zid duž Blinkervola možda je prekriven sedimentima na morskom dnu, naveli su istraživači u studiji objavljenoj u časopisu "Proceedings of the National Academy of Sciences".

Moguće je i da je zid primoravao životinje da skrenu ka obližnjem jezeru, usporavao ih i činio ih lakšim plenom za ljude koji su ih čekali u kanuima, naoružani kopljem ili lukovima i strelama.

Na osnovu oblika i veličine zida dugačkog 971 metar Gersen i njegove kolege smatraju da je malo verovatno da je nastao prirodnim procesom, na primer, jakim cunamijem ili usled pomeranja glečera.

Ugao pod kojim zid stoji menja pravac kada se naiđe na veće stene, što sugeriše da su gomilice manjeg kamenja namerno postavljene kako bi se povezali. 

Sumnja se da je zid izgrađen pre više od 10.000 godina, a da ga je more prekrilo pre oko 8,5 milenijuma.

"To Blinkervol svrstava među najstarije poznate primere lovačke arhitekture na svetu, a možda i najstarije megastrukture u Evropi napravljene ljudskom rukom", navode istraživači.

Gersen planira da dalje istraži morsko dno oko zida i potraži životinjske kosti ili ostatke strela koji bi mogli da otkriju više o ovoj građevini.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin