Istorija

Najnovije otkriće u Pompeji: Arheolozi pronašli crteže gladijatora, veruje se da su ih nacrtala deca

Komentari

Autor: Guardian

28/05/2024

-

21:01

Najnovije otkriće u Pompeji: Arheolozi pronašli crteže gladijatora, veruje se da su ih nacrtala deca
Ilustracija - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

U najnovijim iskopavanjima rimskog grada Pompeje koji je uništen u erupciji Vezuva 79. godine nove ere pronađeni su crteži gladijatora.

Veruje se da su ih napravila deca inspirisana gledanjem bitaka u amfiteatru starog rimskog grada.

Ostali crteži pronađeni na zidu uključuju obrise tri male ruke, dve figure koje se igraju loptom, scenu lova životinje koja izgleda kao vepar i scenu koja prikazuje dva borca kako leže na zemlji, prenosi Guardian.

Gabrijel Zuhtrigel, direktor arheološkog parka u Pompeji, rekao je da je crteže verovatno uradilo jedno ili više dece koja su se igrala u nečemu što je bilo dvorište pre nego što je grad uništen erupcijom Vezuva.

"Zajedno sa psiholozima sa Federika II [univerziteta u Napulju], došli smo do zaključka da su crteži gladijatora i lovaca napravljeni na osnovu direktnog viđenja, a ne slikovnih modela. Verovatno su bili svedoci bitaka u amfiteatru i tako došli u kontakt sa ekstremnim oblikom spektakularnog nasilja", rekao je Zuhtrigel.

Arheolozi su otkrili i ostatke dve žrtve erupcije koje su pronađene pored vrata u Kući slikara na radu, nazvane tako jer se veruje da je dom bio podvrgnut farbanju u vreme katastrofe.

"Pompeja sve više otkriva divna nova otkrića koja potvrđuju [lokaciju] kao izvanrednu škrinju sa blagom", rekao je italijanski ministar kulture Đenaro Sanđiulijano.

Otkrivene očuvane freske koje prikazuju Trojanski rat

Sala za bankete prepuna dobro očuvanih freska koje prikazuju likove inspirisane Trojanskim ratom otkrivena je tokom iskopavanja u aprilu. 

Arheolozi su otkrili likove Helene i brojnih drugih likova iz Trojanskog rata na freskama u trpezariji i smatraju da su freske neka od poslednjih umetničkih dela koja su nastala u Pompeji.

Tanjug/AP/Italian Culture Ministry

 

Freske su naslikane na visokim crnim zidovima velike trpezarije, a gotovo ceo mozaički pod u prostoriji sadrži više od milion pojedinačnih belih pločica, preneo je Bi-Bi-Si (BBC).

Novootkrivene freske nisu rađene u tradicionalnom stilu, a prikazuju i Ledu i Labuda, čiji je oblik vrhovni grčki bog Zevs uzeo kako bi zaveo Ledu, koji su naslikani zajedno sa njihovom ćerkom Helenom u susretu sa Parisom, preneo je Tajms.    

Na freskama je prikazan i Apolon sa proročicom Kasandrom.

Britanski arheolog Sofi Hej rekla je da su freske veoma visokog kvaliteta.

Ostala otkrića tokom prošle godine uključuju kuću u kojoj se nalazi skučena pekara u kojoj se veruje da su robovi bili zatvoreni da proizvode hleb.

Ruševine Pompeje otkrivene su u 16. veku, a prva iskopavanja su počela 1748. Pompeja je drugo najposećenije arheološko nalazište na svetu.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin