Nauka

Pragjan i dalje spava: Indijski naučnici gube nadu da će uspeti da "probude" svoj lunarni lender

Komentari

Autor: Guardian

26/09/2023

-

11:33

Pragjan i dalje spava: Indijski naučnici gube nadu da će uspeti da "probude" svoj lunarni lender
Twitter/@isro - Copyright Twitter/@isro

veličina teksta

Aa Aa

Indijski naučnici gube nadu da će uspeti da "probude" svoj lunarni lender, koji su početkom meseca isključili, kako bi njegove električne komponente mogle da prežive ledene noći na Mesecu.

Čandrajan-3 misija je nakon četrdesetodnevnog putovanja spuštena na Mesec u avgustu, što je za Indiju bio istorijski poduhvat. Od tada, rover je duže od nedelju dana prikupljao podatke sa Mesečeve površine, ali je 2. septembra prebačen u "režim spavanja", kako bi se osetljivi mehanizmi zaštitili od brutalnih uslova noći, koje na Zemljinom prirodnom satelitu traju dve nedelje. Temperatura tada pada i na -250 stepeni Celzijusa. 

Naučnici Indijske organizacije za istraživanje svemira saopštili su da su uvereni da rover može da preživi ekstremne uslove i da bi mogao da se "probudi" 22. septembra, kada ga ponovo obasja Sunce, a njegovi solarni paneli napune baterije.

Međutim, oni nisu uspeli da uspostave kontakt sa robotom i kažu da je "sve manje nade" da će on "oživeti".

 

 

"Pokušaji da uspostavimo komunikaciju sa Vikram lenderom i Pragjan roverom će se nastaviti", saopštili su iz organizacije na mreži "X" (nekadašnji Tviter) dodavši da će nastaviti da rade na uspostavljanju komunikacije sve do 30. septembra, kada nastupa nova lunarna noć.

Pre nego što su stavili lender i rover u režim hibernacije, naučnici su istakli da je misija već ispunila glavne ciljeve.

"Ako se Vikram i Pragjan ne probude, ostaće na Mesecu, kao lunarni ambasadori Indije", naveli su oni tada, predviđajući da su šanse za takav ishod oko pedeset procenata.

Čandrajan-3 misija je prvi uspešan pokušaj Indije da sleti na Mesečev južni pol, a time je postala tek četvrta zemlja na svetu kojoj je pošlo za rukom da ima svog "lunarnog ambasadora".

Sletanje su pratili milioni ljudi širom sveta, a premijer Modi nazvao je uspeh "pobedničkim pokličem nove Indije".

Tokom sedam dana ispitivanja tla, Pragjan rover prešao je stotinu metara, poslao niz fotografija i podataka na Zemlju, potvrdivši prisustvo sumpora, gvožđa i kiseonika u Mesečevom tlu.

Preporuka za vas

Komentari (1)

Драган

27.09.2023 12:00

Болувуд није толико напредан као холивуд.

Magazin