Nauka

Indijski lunarni rover poslao prve fotografije lendera "Vikram" na površini Meseca

Komentari

Autor: Euronews Srbija

30/08/2023

-

12:46

Indijski lunarni rover poslao prve fotografije lendera "Vikram" na površini Meseca
Twitter/@isro - Copyright Twitter/@isro

veličina teksta

Aa Aa

Rover "Pragjan" indijske lunarne misije "Čandrajan 3" poslao je na Zemlju prvu fotografiju Vikram lendera na tlu Meseca. Fotografiju je napravila navigaciona kamera, navela je Indijska svemirska agencija u objavi na Tviteru.

"Čandrajan 3" izvela je uspešno meko sletanje na površinu Meseca 23. avgusta, a već narednog dana rover je započeo istraživanje koje će trajati do prve nedelje septembra.

Misija je već potvrdila prisustvo sumpora na mesečevom Južnom polu, koji do sada nikada nije istraživan, a detektovano je i prisustvo aluminijuma, kalcijuma, gvožđa, titanijuma, mangana, silicijuma i kiseonika.

Vikram je takođe izmerio temperaturu tla uz pomoć sonde "ChaSTE" (Chandra's Surface Thermophisical Experiment). Merenja su vršena tokom lunarnog dana, kada sunčeva svetlost dopire do mesta na koje je lender sleteo. Tokom lunarnih noći temperature su mnogo niže

Sonda meri temperaturu gornjeg sloja Mesečevog tla oko Južnog pola. Opremljena je mehanizmom kontrolisanog prodiranja koja može da dostigne dubinu do 10 centimetara ispod površine i sa 10 pojedinačnih temperaturnih senzora, saopštio je ISRO.

 

 

Indijska organizacija za istraživanje svemira objavila je na svom zvaničnom profilu na Tviteru grafikon koji ilustruje temperaturne varijacije površine Meseca na površini i na različitim dubinama, koje su izmerene tokom prodiranja sonde. Ovo su prvi podaci o temperaturi za južni pol Meseca, a u toku je detaljna analiza podataka.

Južni pol Meseca je zanimljiv za istraživanje jer je otkriveno da se tu nalazi velika količina vode u zamrznutom stanju. Naučnici se nadaju da možda u tom ledu postoje tragovi iz rane faze života solarnog sistema.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin