Nauka

Zagrevanje okeana, najveće u proteklom milenijumu, doprinelo "čudnim vremenskim prilikama" širom sveta

Komentari

Autor: Tanjug

11/01/2024

-

21:41

Zagrevanje okeana, najveće u proteklom milenijumu, doprinelo "čudnim vremenskim prilikama" širom sveta
Zagrevanje okeana, najveće u proteklom milenijumu, doprinelo "čudnim vremenskim prilikama" širom sveta - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

U periodu intenzivne klimatske krize zapanjujuće visoke temperature okeana izmerene 2023. godine doprinele su "čudnim vremenskim priikama" širom sveta, otkrivaju novi naučni podaci.

Okeani apsorbuju 90 odsto toplote koja se oslobađa emisijom ugljenika iz sagorevanja fosilnih goriva zbog čega su okeani najočigledniji pokazatelj globalnog zagrevanja, prenosi Gardijan.

U svetskim okeanima su 2023. godine izmerene rekordno visoke temperature, a podaci su pokazali da su u poslednjoj deceniji okeani svake godine bili topliji nego prethodne godine, tvrde naučnici.

Povećanje temperature je takođe dovelo do rekordnih nivoa stratifikacije temperature vode u okeanima, jer se topla voda sa površine sve manje meša sa hladnijom vodom na većim dubinama.

Ovo pojava smanjuje količinu kiseonika u okeanima i ugrožava život u moru, a takođe smanjuje količine ugljen-dioksida i nivo toplote koje okeani i mora mogu u budućnosti da apsorbuju.

Pouzdana merenja temperature okeana počela su 1940-ih godina, ali je verovatno da su okeani sada najtopliji u poslednjih 1.000 godina i zagrevaju se brže nego bilo kada u poslednjih 2.000 godina.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin