Nauka

"Kapija podzemlja" se proširuje: Naučnici otkrili da ogromni krater u Sibiru postaje sve veći

Komentari

Autor: Live Science

08/05/2024

-

21:12

"Kapija podzemlja" se proširuje: Naučnici otkrili da ogromni krater u Sibiru postaje sve veći
"Kapija podzemlja" se proširuje: Naučnici otkrili da ogromni krater u Sibiru postaje sve veći - Copyright Wikipedia

veličina teksta

Aa Aa

Sibirska "Kapija podzemlja", ogromni krater u permafrostu, proširuje se svake godine za oko milion kubnih metara, jer se led polako otapa, pokazala je nova studija.

Krater, poznat kao Batagajka, prvi put je primećen 1991. na satelitskim slikama ovog terena na severu Jakutije u Rusiji, nakon što se urušilo jedno brdo.

Urušavanje je otkrilo slojeve permafrosta starog i do 650.000 godina, koji važi za drugi najstariji na svetu. Novo istraživanje sugeriše da se litice kratera povlače 12 metara godišnje zbog otapanja leda.

Ubrzano otapanje leda večnog leda već je detektovano i ispitano na terenu Arktika i u subarktičkoj oblasti, ali je količina leda i sedimenta koji se gubi u Batagajki "izuzetno veliki", kažu istraživači, pripisujući to dimenzijama samog kratera.

Inače, prošle godine njegova širina bila je 990 metara, a deset godina ranije, 790, što znači da je od 2014. porastao za čak 200 metara u širinu, piše Live Science.

Njegov rast potvrdile su i slike iz svemira, koje sugerišu da je količina otopljenog leda ekvivalentna zapremini 14 Velikih piramida u Gizi.

Batagajka i dalje aktivno raste, navode istraživači u studiji, ali postoji granica dokle može da se proširi. Naime, permafrost preostao u krateru debeo je samo nekoliko desetina centimetara, tako da je mogućnost daljeg produbljivanja praktično iscrpljena zbog geoloških karakteristika područja na kom se nalazi.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin