Nauka

Da li je za brigu menjanje brzine rotacije Zemlje

Komentari

Autor: Sajens fokus/ A. T.

11/06/2021

-

20:07

Da li je za brigu menjanje brzine rotacije Zemlje
Da li je za brigu menjanje brzine rotacije Zemlje - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Jedan dan čini 86.400 sekundi ili 24 sata, toliko je potrebno planeti Zemlji da napravi jednu rotaciju oko svoje ose. Međutim, rotacija se ne obavlja perfektno.

Uobičajeno je da rotacija Zemlje usporava tako da se dužina dana produžava u proseku za 1,8 milisekundi po veku. To znači da je pre 600 miliona godina dan trajao svega 21 čas. 

Varijacije u trajanju dana zavise od više faktora, uključujuću efekte plime i oseke, zemljinog jezgra i raspoređenosti mase planete. Seizmička aktivnost, glečeri, vremenske prilike, magnetno polje Zemlje takođe utiču na dužinu dana. 

Pixabay

 

Prošle godine naučnici su došli do neverovatnog otkrića. Oni su otkrili da Zemlja, umesto da usporava, počinje brže da se rotira. Sada se okreće najbrže u odnosu na proteklih 50 godina.

Naučnici još nisu sigurni šta utiče na brzinu rotacije Zemlje, ali prema nekim podacima, moguće je da to ima veze sa topljenjem glečera tokom 20 veka ili sa akumulacijom velike količine vode u severnoj hemisferi planete. Ipak, eksperti su istakli da je ovo ubrzano rotiranje planete privremeno i da će Zemlja polako početi da usporava svoje kretanje. 

Iako nema uticaja na naš svakodnevni život, postoji opasnost zbog mogućeg negativnog uticaja na satelite, pametne telefone, računare i komunikacionu mrežu jer se ovi sistemi oslanjaju na precizno tajmirani sistem. 

Komentari (0)

Magazin