Nauka

Momčilo Conić predstaviće leskovačku mućkalicu svemiru: U zanimljivom NASA projektu Srbija među 40 zemalja

Komentari

Autor: Tila Milenović

23/02/2022

-

07:16

Momčilo Conić predstaviće leskovačku mućkalicu svemiru: U zanimljivom NASA projektu Srbija među 40 zemalja
Momčilo Conić - Copyright Momčilo Conić

veličina teksta

Aa Aa

Momčilo Conić, kuvar iz Leskovca dobio je poziv Nacionalne vazduhoplovne i svemirske administracije (NASA) i organizacije "Big City Space Club Kitchen" da narednog meseca bude deo svetskog spektakla. Naime, on će biti jedan od 40 svetskih kuvara koji će 19. marta imati priliku da predstave kulinarska umeća i da u uživo prenosu pripreme domaće specijalitete svojih zemalja, kao i jedno indonežansko jelo.

Ovaj pojekat je bio ideja astronauta ESA Matijasa Maurera, koji se trenutno nalazi na Međunarodnoj svemirskoj stanici ISS. Po njegovom izboru, na svim lokacijama širom sveta, pripremaće se poznati indonezijski gurmanluk – rendang.

"On je u letelici još od oktobra, a mnogo voli to jelo, zato je poželeo da u svih 40 država pripreme isto jelo. Čitav projekat će se uživo prenositi iz 40 zemalja sa sedam kontinenata, a Matijas Maurera će iz svemira da najavljuje države. Pored rendanga, svaki kuvar može da pripremi i nacionalni specijalitet svoje zemlje. Mi smo odabrali leskovačku mućkalicu", ističe za Euronews Srbija Momčilo Conić.

Iako je prvobitni plan bio da se Conić uključiti ispred Hrama Svetog Save, on je insistirao na tome da se snima u njegovom rodnom gradu.

"Odlučio sam da to bude u Leskovcu, pošto smo mi gastronomski centar južne Srbije. Trebalo je to da uradimo na lokaciji Caričinog grada, međutim, tamo nema protok interneta, pa je konačna odluka pala na Šop-Đokićevu kuću iz 18. veka", dodao je on.

Momčilo Conić jedini je kuvar u Srbiji koji učestvuje u ovom jedinstvenom spektaklu, koji se sada organizuje po prvi put. 

Mnogo više od kuvanja...

Ovaj projekat, nije "takmičenje" u kuvanju. Ideja čitavog spektakla jeste promovisanje kulturnog nasleđa, Uneskovih spomenika, turističkih i gastronomskih potencijala pojedinih država.

Kako ističe naš sagovornik, 19. marta izabraće se države koje će članovi svemirske agencije NASA posetiti u okviru "tim bildinga".

"Mi smo jedan od kandidata koji bi mogao da uosti čitavu ekipu, u okviru koje bi se oni upoznaju ne samo sa gastronomijom već sa celokupnim kulturnim nasleđem Srbije, kao i sa mnogim manifestacijama od festivala Guče, preko Roštiljijade do Exit festivala", ističe Conić.

I dalje nije poznato koliko će zemalja biti izabrano u taj uži krug, niti kada bi se tačno ta poseta obavila, ukoliko Srbija bude izabrana.

"Kako su najavili, televizije CNN i BBC će možda prenositi čitav spektakl, a putem aplikacije i lajv strima 20 miliona ljudi će pratiti događaj u kom će Srbija dobiti pet do sedam minuta", podvlači naš sagovornik.

Kuvar i profesor sa 23-godišnjom karijerom

Momčilo Conić

 

Kao sudija Svetskog udruženja kuvara (WACS) Conić se nažao u užem krugu nominacije, prilikom odabira učesnika u ovom projektu.

"Kada je eliminacija spala sa 17 osoba iz čitavog regiona, na samo tri kuvara; Đorđe Dian, italijanski kuvar sa tri Mišelinove zvezdice, koji takođe učestvuje u organizaciji projekta, odlučio je da ja budem taj koji će se pojavi pred kamerama", objasnio je on.

Momčilo Conić svoju karijeru počeo je u Hajatu, a dugi niz godina radio je u inostranstvu u brojnim prestižnim hotelima. Godine 2008. vratio se u Srbiju i u svom rodnom gradu, Leskovcu počeo je da se bavi prosvetnim radom u srednjoškolskim ustanovama.

Od 2014. godine on predaje gastronomske predmete u Visokoj poslovnoj školi u Leskovcu, a ima i svoja predavanja u vezi sa turističkim i hotelijerskim menadžmentom na Univerzitetu Singidunum u Beogradu. Njegovi studenti učestvovali su u mnogobrojnim međunarodnim takmičenjima i osvojili su više od 30 medalja.

Iza sebe ima 23-godišnju karijeru, a iako trenutno pretežno radi kao profesor, i dalje često obavlja konsultantske usluge u restoranima

Rendang i leskovačka mućkalica

Rendang je nacionalno indonezijsko jelo, koje se priprema od goveđeg vrata "obojen" mnogim orijentalnim začinima, koji se obično služi uz basmati pirinač. Svi kuvari pripremaju isti recept, a svako može da servira na svoj način.

Što se tiče leskovačke mućkačice, Conić ističe da je ona specijalna na jugu, jer se za pripremu koriste paprike koje rastu pored Morave – slonovo uvo i kurtovka, koje nisu GMO, pored toga za začin se koristi gruvana paprika.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin