Nauka

Zabrinjavajući rezultati nove studije: Mikroplastika prisutna u 73 odsto mesnih i mlečnih proizvoda

Komentari

Autor: Euronews

09/07/2022

-

18:00

Zabrinjavajući rezultati nove studije: Mikroplastika prisutna u 73 odsto mesnih i mlečnih proizvoda
Zabrinjavajući rezultati nove studije: Mikroplastika prisutna u 73 odsto mesnih i mlečnih proizvoda - Copyright AP/Matt Rourke, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Nova studija pokazuje da je mikroplastika prisutna u mesu i mlečnim proizvodima koje svakodnevno konzumiramo. U izveštaju neprofitne organizacije i fondacije za zaštitu životne sredine "Plastic soup" navedeno je da je 73 odsto proizvoda koje su testirali sadržalo mikroplastiku – materijal koji ostaje kada se plastika raspadne.

Naučnici sa Slobodnog univerziteta u Amsterdamu otkrili su plastične čestice u 18 od 25 uzoraka mleka testiranog u Holandiji. Utvrđeno je da nekih sedam od osam uzoraka govedine sadrži plastične čestice, dok je pet od osam uzoraka svinjskog mesa sadržalo čestice najmanje jedne vrste plastike.

Testirana je i hrana za stoku. Svih 12 uzoraka koncentrata i usitnjene stočne hrane sadržalo je mikroplastiku.

Istraživanje je nastalo nakon što su čestice prethodno pronađene u ljudskoj krvi, plućima, pa čak i u nerođenim fetusima. Rezultati ove studije pak, izazivaju još veću zabrinutost zbog kontraminiranosti u lancu ishrane.

profimedia

 

"S obzirom na to da je mikroplastika prisutna u stočnoj hrani, nije iznenađujuće da je jasna većina testiranih mesnih i mlečnih proizvoda sadržala mikroplastiku. Hitno moramo da oslobodimo svet od plastike u stočnoj hrani da bismo zaštitili zdravlje stoke i ljudi", rekla je Marija Vesterbos iz Fondacije "Plastic Soup", koja je naručila istraživanje.

Mikroplastika do ljudi stiže preko životinja

Istraživački tim iz Amsterdama veruje da je mikroplastika u koncentratu jedan od mogućih puteva preko kojih plastične čestice dospevaju u tela životinja. Druge mogućnosti su putem vode i vazduha.

Godine 2021, američki farmer Emanuel Mur otpušten je nakon što je objavio TikTok video koji otkriva kako se plastični otpad lako umeša u hranu za stoku.

"Životinje su u stanju da apsorbuju barem neke od plastičnih čestica kojima su izložene u svom životnom okruženju", kaže ekotoksikolog dr Heder Lesli, koautor studije.

Autori studije navode da je istraživanje imalo za cilj da podstakne buduće radove na ovu temu.

"Proizvodnja hrane za životinje bez plastike može biti jedan od načina da se poboljša situacija sa mikrolastikom u hrani", dodaje Lesli.

Krajnji cilj je da se pokaže opseg koncentracija plastičnih čestica u savremenoj stočnoj hrani i da se na taj način otkrije koje domaće životinje je najviše konzumiraju.

Mikroplastika u okeanu

Naučnici sa Univerziteta Djuk prošle godine su dokazali da mikroplastika u okeanu negativno utiče i na morski svet. Čestice mikroplastike odlomljene pri pranju sintetičke odeće najpre završavaju u okeanu.

Neko vreme se takođe smatralo da će se ribe moći da svare mikroplastiku bez mnogo štete, ali to je demantovalo istraživanje Univerziteta Djuk. Štaviše, otkrili su da hemikalije koje prekrivaju mikroplastiku utiču na reproduktivne hormone ribe. 

Unsplash/Canva

 

Šta je tačno mikroplastika?

Mikroplastika se definiše kao čvrsta čestica nerastvoriva u vodi, obima do pet milimetra.

Nažalost, još nije poznato kakvi su tačno efekti mikroplastike po zdravlje ljudi, ali postoji sve veća zabrinutost da bi oni mogli biti veoma štetni.

Premda su naučnici ranije verovali mikroplastika bezopasno prolazi kroz probavni trakt, novija istraživanja pak, pokazuju da najmanji komadići mogu proći kroz ćelijske membrane i ući u krvotok. 

Sve je to zabrinulo stručnjake budući da je prethodno istraživanje o mikroplastici kod životinja u laboratoriji uzrokovalo ćelijsku smrt, upale i metaboličke poremećaje.

 

Komentari (0)

Magazin