Nauka

Stručnjaci upozoravaju: Sivi vukovi treba da ostanu zaštićena vrsta

Komentari

Autor: Guardian

10/07/2021

-

10:47

Stručnjaci upozoravaju: Sivi vukovi treba da ostanu zaštićena vrsta
Stručnjaci upozoravaju: Sivi vukovi treba da ostanu zaštićena vrsta - Copyright Tanjug AP/U.S. Fish and Wildlife Service, Gary Kramer

veličina teksta

Aa Aa

Gotovo jedna trećina sivih vukova u američkoj državi Viskonsin ubijena je u lovu, u roku nekoliko meseci nakon što ih je federalna vlada skinula sa liste zaštićenih vrsta, prenosi Gardijan. 

Krivolov i sezonski lov tokom februara, koji su daleko premašili dozvoljenu kvotu, glavni su krivci za smanjenje populacije ove vrste, za koju naučnici smatraju da bi ponovo trebalo da bude zaštićena.

Adrijan Treves, profesor zaštite životne sredine koji je sa svojim timom istraživao uticaj lova na populaciju sivog vuka, kaže da ova otkrića treba da budu upozorenje o mogućim posledicama skidanja pojedinih vrsta sa liste zaštićenih.

"Uklanjanjem zaštite na nivou države, omogućeno je lovcima da ubiju veliki broj jedinki za kratak vremenski period, legalno i ilegalno", navode Treves i njegove kolege u naučnom radu objavljenom u časopisu JPeer. 

Američka Služba za zaštitu riba i divljih životinja u januaru je skinula sive vukove sa liste ugroženih vrsta u 48 država. Biolozi te institucije smatrali su da se ova grabljivica oporavila od prekomernog izlova koji je gotovo zbrisao vrstu sa lica zemlje sredinom prošlog veka. Međutim, udruženja za prava životinja upozoravala su da je zabrana lova prerano ukinuta, a sada vrše pritisak na Bajdenovu administraciju da je vrati.

Lovci su u Viskonsinu za samo 60 sati od ukidanja zabrane, ubili 216 jedinki sivog vuka, a lovna sezona okončana je pre zvaničnog završetka, jer je dozvoljeni broj prekoračen za 119 jedinki. 

Priredila: S. R.

Komentari (0)

Magazin