Nauka

Naučnici otkrili novog dinosaurusa sa pačijim kljunom starog 72 miliona godina

Komentari

Autor: Tanjug

16/06/2023

-

23:14

Naučnici otkrili novog dinosaurusa sa pačijim kljunom starog 72 miliona godina
Naučnici otkrili novog dinosaurusa sa pačijim kljunom starog 72 miliona godina - Copyright Printscreen YouTube/FRANCE 24 English

veličina teksta

Aa Aa

Dinosaurus biljojed sa pačijim kljunom živeo je u udaljenim rečnim ravnicama Patagonije u južnom Čileu pre oko 72 miliona godina, pokazala je nova studija.

Naučnici su dinosaurusa nazvali "gonkoken nanoj", a kažu da je bio težak do tone i mogao je da naraste do četiri metra, navodi se u studiji objavljenoj u časopisu "Sajens advanses", preneo je Rojters.

Ekspedicija iz 2013. godine, koju je predvodio čileanski Institut Antarktik (INACH) otkrio je fragmente žućkastih kostiju u podnožju obronka Tores del Pajn u Patagoniji. Nakon toga je započela skoro decenijska pretraga.

"U početku smo mislili da je iz iste grupe kao i ostali južnoamerički hadrosaurusi, ali kako je studija napredovala, shvatili smo da je to nešto bez presedana", rekao je glavni autor studije Džonatan Alarkon.

On je dodao da su istražitelji izvukli više od 100 kostiju, a nakon toga, naučnici su morali da se uvere da su kosti pripadale istoj vrsti i da ih uporede sa ranije pronađenim ostacima, kako bi potvrdili da je reč o novoj vrsti.

Komentari (0)

Magazin