Nauka

Članice G20 priznale povezanost između klimatskih promena i siromaštva

Komentari

Autor: Tanjug

23/07/2021

-

10:53

Članice G20 priznale povezanost između klimatskih promena i siromaštva
Članice G20 priznale povezanost između klimatskih promena i siromaštva - Copyright Tanjug/ AP Photo/Antonio Calanni

veličina teksta

Aa Aa

Prvi put u istoriji, najbogatije zemlje članice grupe G20, priznale su povezanost klimatskih promena, okoline, energije i siromaštva, izjavio je italijanski ministar za ekološku tranziciju Robertlo Čingolani.

On je na ministarskoj konferenciji o zaštiti životne sredine u Napulju rekao da je zajedničko saopštenje rezultat višemesečnih pregovara koji su predhodili konferenciji, što, kako kaže, govori da se ne radi o epizodnom dokumentu već trasiranju ponašanja velikih prema okolini, u budućnosti, prenosi Ansa.

Grad Napulj je zbog konferencije "pod opasdom", policija i karabinjeri osiguravaju učesnike, a deo grada je proglašen crvenom zonom, što znači da je nepristupačan u dane samita za građane.

Ipak jedna grupa demonstranata, aktivisti no-global, ambijentalisti, studenti, grupe koje se okupljaju u socijalnim centarima uspeli su da se probiju u crvenu zonu i razviju transparent "Stop G20. Hoćemo rad i zdravlje. Vreme je za revoluciju".

Drugi deo demontranata je na kratko blokirao važan saobraćajni čvor u gradu i ulaz u rafineriju. Nije bilo ozbiljnijih sukoba sa policijom.

List "Il Fato kotidijano" citira, ne navodeći ime, jednog protestanata koji kaže "da je provokacija organizovati samit o okolini u Napulju i u regiji Kampanja koji su prvi u Evropi po broju smrtnih slučajeva zbog zagađene okoline".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin