Poznati

Singl Bitlsa na prvom mestu top liste posle 60 godina

Komentari

Autor: Tanjug

10/11/2023

-

20:27

Singl Bitlsa na prvom mestu top liste posle 60 godina
Singl Bitlsa na prvom mestu top liste posle 60 godina - Copyright Promo

veličina teksta

Aa Aa

Britanska grupa Bitlsi dospela je na vrh top liste sa svojim singlom "Now and Then", 60 godina nakon što je njihov singl "From Me to You" bio na prvom mestu, što ih čini bendom sa najdužim razmakom između prvog i poslednjeg hita na top listi, prenosi BBC.

"Now and Then" je takođe najbrže prodavani vinil singl ovog veka, prema Official Charts Company.

Pesmu koju je prvobitno napisao i otpevao Džon Lenon 1978. godine, a kasnije doradili članovi benda, uključujući pokojnog Džordža Harisona, završili su Pol Makartni i Ringo Star decenijama nakon što je napravljen prvi snimak.

Remasterovana numera je nastala iz Lenonove demo verzije koja je snimljena kasnih 1970-ih u njegovoj kući u zgradi Dakota u Njujorku.

Nakon njegove smrti 1980, Lenonova supruga Joko Ono dala je snimak preostalim članovima Bitlsa 1994. godine zajedno sa "Free As A Bird" i "Real Love", koje je bend objavio u istoj deceniji.

Tokom ovog perioda, Harison, Makartni i Star su snimili nove delove i završili grubu mešavinu za "Now and then" sa producentom i muzičarem Džefom Linom.

Međutim, bend nije objavio pesmu zbog problema u vezi sa izvlačenjem Lenonovog vokala i klavira usled ograničene tehnologije u to vreme. 

Promo

 

Za potrebe dokumentarne serije o Bitlsima "Get Back" (2021) reditelj Piter Džekson i njegov tim su upotrebili novu tehnologiju razdvajanja zvuka, što je otvorilo mogućnost da se sada ipak završi rad na "Now And Then".

Džajls Martin, sin producenta Bitlsa Džordža Martina, sa Makartnijem i Benom Fosterom napisao je aranžmane za gudače, a u snimak su ubačeni i prateći glasovi iz pesama Bitlsa "Here, There And Everywhere", "Eleanor Rigby" i "Because". 

Producenti "Now And Then" su Džajls Martin i Makartni.

Bitlsi su poslednji put bili na vrhu top-lista sa hitom "The Ballad of John and Yoko" 1969. godine, a predstavljaju i najstariji bend koji se našao na prvom mestu, budući da Pol Makartni ima 82 godine, a Ringo Star 83.

Oni su takođe drugi i treći najstariji umetnici na vrhu liste, posle kapetana Toma Mura (99), čija je obrada pesme "You'll Never Walk Alone" bila broj jedan u 2020. godini.

Singl "Now and then" debitovao je na listi na 42. mestu nakon objavljivanja 2. novembra, na osnovu prodaje od samo 10 sati.

Bitlsi su britanski bend sa najviše singlova broj jedan u istoriji britanskih top-lista (21), a samo američki pevač Elvis Prisli ih ima više.

 

Komentari (0)

Magazin