Poznati

Put do zvezda Ris Viderspun: Od odlične učenice do najbogatije glumice na svetu

Komentari

Autor: Forbes

03/08/2021

-

21:36

Put do zvezda Ris Viderspun: Od odlične učenice do najbogatije glumice na svetu
Riz Viterspun - Copyright AP/Chris Pizzello

veličina teksta

Aa Aa

Ris Viderspun prodala je svoju produkcijsku kuću "Hello Sunshine" za 900 miliona dolara, čime je njeno lično bogatstvo prevazišlo iznos od 400 miliona dolara. Time je zvezda filma "Pravna plavuša" (Legally Blonde) postala najbogatija glumica na svetu, koja tu titulu deli sa Dženifer Lopez.

Njenu kompaniju otkupila je medijska kuća, u sklopu Blekston grupe, ali će Viderspun i dosadašnja izvršna direktorka Sara Harden, biti deo savetodavnog odbora i vlasnici značajnog dela deonica, piše Forbs.

"Danas je izvanredan trenutak za 'Hello Sunshine'. Osnovala sam ovu kompaniju, jer sam želela da promenim način na koji se predstavljaju žene u medijima. Tokom poslednjih nekoliko godina, gledala sam kako se naša ideja razvija kroz knjige, televiziju, film i društvene mreže. Danas smo napravili ogroman iskorak udruživši se sa Blekstonom, koji će nam pomoći da na još zabavniji i uticajniji način rasvetljavamo priče o životima žena širom sveta", rekla je glumica.

Od "Okrutnih namera" do "Divljine"

Viderspun je prvi put stala pred kamere u sedmoj godini, kada su je roditelji (lekar i babica) prijavili na audiciju za snimanje lokalne reklame. Taj angažman otvorio je put časovima glume, a onda i glavnoj ulozi u filmu Roberta Maligana "The Man in the Moon" koju je dobila u 14. godini života.

Gluma je za nju tada bila samo hobi, a istinski je bila posvećena školi. Tako je kao srednjoškolka imala najviše ocene i zahvaljujući tome primljena je na Stanford 1995. Međutim, ponude za posao su nastavile da pristižu i u drugoj godini napustila je studije, kako bi se u potpunosti posvetila karijeri u Holivudu.

Vrlo brzo je dobila ulogu u "Okrutnim namerama" gde je upoznala svog prvog muža Rajana Filipa, a zatim i u "Izboru". Ipak, najveću slavu donela joj je uloga u "Pravnoj plavuši" (Legally Blonde), filmu koji je u bioskopima zaradio 142 miliona dolara.

Međutim, sa izuzetkom filma "Walk the Line" o životu Džonija Keša, u njenoj karijeri došlo je do zastoja i niza manje zapaženih ostvarenja, posle kojih se našla na listi jednog tabloida među glumicama koje su "pre deset godina bile zvezde". 

Upravo to ju je podstaklo da promeni svoj život i oproba se u produkciji. Tako je 2012. osnovala Pacifik Standard, koji je producirao filmove "Divljina" i "Iščezla". Već 2016. kompanija je prerasla u "Hello Sunshine" i pružila svetu ostvarenja kao što su "Big Little Lies", "The Morning Show" i "Little Fires Everywhere".

U planu su i mnogi drugi projekti, uključujući seriju "From Scratch" u kojoj glavnu ulogu igra Zoi Saldana, kao i "The Last Thing He Told Me" sa Džulijom Roberts.

"Hello Sunshine" takođe adaptira bestseler Delije Ovens "Tamo gde rakovi pevaju" (Where the Crawdads Sing).

Na listi najbogatijih glumica, posle Ris Viderspun i Dženifer Lopez koje imaju po 400 miliona dolara, slede Dženifer Eniston (300 miliona), Džulija Roberts (250 miliona) i bliznakinje Olsen od kojih svaka ima bogatstvo od po 250 miliona dolara.

Priredila: S. R.

Komentari (0)

Magazin