Poznati

Izvinjenje zbog zabune: Oglasila se Kejt Midlton zbog sporne fotografije

Komentari

Autor: Euronews Srbija, BBC, Tanjug

11/03/2024

-

11:48

Izvinjenje zbog zabune: Oglasila se Kejt Midlton zbog sporne fotografije
Izvinjenje zbog zabune: Oglasila se Kejt Midlton zbog sporne fotografije - Copyright Tanjug/AP/Liam McBurney

veličina teksta

Aa Aa

Princeza od Velsa Kejt Midlton se izvinila "za bilo kakvu zabunu" koju je izazvala njena fotografija objavljena za Dan majki, nakon što je pet foto-agencija povuklo istu zbog zabrinutosti od lažiranja.

Ketrin je u izjavi objavljenoj na društvenim mrežama Kensingtonske palate navela: "Kao i mnogi fotografi amateri, povremeno eksperimentišem sa montažom", prenosi BBC.

Podsetimo, AP je prvi kasno sinoć povukao fotografiju Kejt sa njeno troje dece, koja je juče objavljena, jer, kako je agencija saopštila, fotografija "nije zadovoljila" standarde za fotografije agencije.

Agencija je navela da je primetila da postoji "nedoslednost u poravnanju leve ruke princeze Šarlote".

Kensingtonska palata nije odmah odgovorila na zahtev AP-a za komentar. Rojters je druga novinska agencija koja je povukla fotografiju posle, kako je navela, "pregleda nakon objavljivanja".

Zatim je fotografiju povukla i agencija AFP, a potom i američka kompanija za vizuelne medije Getty Images, navodi BBC.

 

PA Media, najveća britanska novinska agencija preko koje kraljevska porodica redovno objavljuje svoje zvanične informacije, saopštila je da nije povukla fotografiju, ali je portarol rekao da agencija traži hitno objašnjenje od Kensingtonske palate u vezi sa zabrinutošću zbog moguće "manipulacije".

Većina novinskih organizacija poštuje sopstvene stroge smernice o korišćenju manipulisanih fotografija, koristeći ih samo kada su propraćene objašnjenjem da je slika promenjena u odnosu na original, ukazuje BBC i dodaje da se novinske agencije stoga obavezuju prema klijentima da su njihove fotografije tačne i da ne postoji digitalna manipulacija.

Na fotografiji koju je snimio princ Vilijam i koju je Kensingtonska palata objavila juče, kada se u Velikoj Britaniji obeležava Dan majki, prikazana je princeza Ketrin sa njihovo troje dece, a navodno je snimljena prošle sedmice u Vindzoru.
Fotografija je postavljena na društvenim mrežama princa i princeze od Velsa, uz poruku od Kejt u kojoj je zahvalila javnosti na lepim željama i kontinuiranoj podršci u poslednja dva meseca.

Objavljivanje fotografije usledilo je nakon višenedeljnih spekulacija na društvenim mrežama o tome šta se dogodilo sa Kejt otkako je napustila bolnicu 29. januara, gotovo dve nedelje nakon planirane operacije abdomena. Princeza Kejt nije viđena u javnosti od Božića.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin