Poznati

Najbogatiji čovek Indije ženi sina: Mumbaj se sprema za "venčanje godine" koje će trajati tri dana

Komentari

Autor: CNN

05/07/2024

-

10:22

Najbogatiji čovek Indije ženi sina: Mumbaj se sprema za "venčanje godine" koje će trajati tri dana
Anant Ambani i Radika Merčant - Copyright AP/Rajanish Kakadel

veličina teksta

Aa Aa

Najbogatiji čovek Indije Mukeš Ambani, čija se imovina procenjuje na 118 milijardi dolara, ženi sina krajem ovog meseca, a svadba koja se priprema verovatno će biti događaj godine u toj zemlji.

Ambanijev sin Anant, koji u porodičnom konglomeratu "Reliance Industries" predvodi energetski sektor, venčaće se sa svojom dugogodišnjom izabranicom Radikom Merčant, a ekstravagantne proslave koje prethode svadbi već su privukle ogromnu pažnju indijske javnosti i medija. 

Par je u martu organizovao trodnevnu žurku u gradu Džamnagar, kojoj je prisustvovalo čak 1.200 zvanica iz visokog društva, među kojima su bili i Bil Gejts i Mark Zakerberg. Priređen je i svetlosni spektakl sa 5.500 dronova, koji su obasjali nebo iznad Džamnagara, a prisutne je zabavljala svetska pop zvezda Rijana.

Tanjug AP/Rafiq Maqbool

Mladoženjini roditelji Mukeš i Nita Ambani

Par je zatim krajem maja organizovao četvorodnevno krstarenje Sredozemnim morem za prijatelje i članove porodice, a  za njih su nastupali Kejti Peri, Backstreet Boys i operska zvezda Andrea Bočeli.

Glamurozna svadba održaće se tokom tri dana, od 12. do 14. jula u domu Anantovih roditelja, rezidenciji od 27 spratova u Mumbaju, kao i u Jio World centru za konvencije, koji je takođe u vlasništvu porodice, a koji prima 16.000 zvanica.

Ko su mladenci?

Ambani (29) je najmlađi sin Mukeša Ambanija koji je diplomirao na američkom Braun univerzitetu i sada predvodi razvoj energetskog sektora porodičnog konglomerata. 

Tanjug AP/Manish Swarup

 

Od detinjstva je veliki ljubitelj životinja i ulaže velika sredstva u njihovu zaštitu. Nedavno je tako pokrenuo "Vantaru", projekat izgradnje ogromnog utočišta za životinje, a na predstavljanju su mu društvo pravile slavne ličnosti Bolivuda.

Merčant (29) je ćerka farmaceutskog tajkuna Virena Merčanta i radi u njegovoj kompaniji Encore Healthcare.

Diplomirala je Njujorškom univerzitetu, a za Vogue magazin ispričala je da je Ambanija upoznala preko zajedničkih prijatelja 2017.

Tanjug AP/Rafiq Maqbool

 

"Prvi susret probudio je nešto posebno među nama i nije prošlo mnogo vremena pre nego što smo počeli da se viđamo", rekla je ona.

Govoreći o svojoj budućoj supruzi, Ambani je tokom proslave u Džamnagaru rekao: "Ja sam stoprocentni srećnik. Osećam kao da sam juče upoznao Radiku, ali svaki dan se sve više i više zaljubljujem u nju".

Kako će izgledati venčanje?

Detalji o indijskom "venčanju godine" kriju se pod velom tajne, ali je izvesno da će ceremonija poštovati hinduističke običaje, između ostalog, haldi ceremoniju, koja podrazumeva da gosti nanose pastu od kurkume na ruke i lice mlade i mladoženje, kako bi oterali zle duhove i doneli im sreću.

Postoji i mendi, ritual koji na šakama mlade i njenih gostiju crta komplikovane motive kanom. Veče pre samog venčanja obično je rezervisano za sanget, odnosno žurku za mladu, mladoženju i njihove goste.

AP/Rajanish Kakadel

Porodica Ambani

CNN piše da je jedan od najpoznatijih indijskih dizajnera Maniš Malhotra angažovan za kreativnog direktora svadbe i u tom poslu sarađuje sa mladoženjinom majkom Nitom Ambani i brojnim kompanijama.

Malhotra je dizajnirao neke od veličanstvenih haljina u kojima se mlada pojavljivala na dosadašnjim zabavama, a jedna od njih napravljena je od 20.000 Swarovski kristala, a na njoj je radilo više od 70 umetnika.

AP/Rajanish Kakadel

 

Iako Malhotra nije želeo da za CNN otkrije detalje o tome šta će mlada i mladoženja nositi na samom venčanju, rekao je da je njegov tim posvetio "nekoliko meseci besprekornog rada na stvaranju izvanrednih komada".

Gosti bi prvog dana svadbe trebalo da nose tradicionalne indijske nošnje, odnosno žene sari, a muškarci kurtu (široke pantalone sa tunikom), narednog dana formalno odelo, a dres kod za treći dan Malhotra je opisao kao "indijski šik", jer kombinuje tradicionalne elemente sa savremenom modom".

"Ključ je da se slave indijske rukotvorine, uz sofisticiranu, elegantnu estetiku koja je istovremeno i svevremena i sveža", rekao je on.

U Indiji cveta industrija organizacije venčanja

Za proslavu tih razmera potrebno je više meseci planiranja i tim koji uključuje više stotina ljudi.

"Svaki mega projekat poput ovog obično zahteva između devet i 12 meseci pripreme i uključuje između 40 i 45 velikih agencija ili partnera", kaže za CNN Mariša Parik, planerka venčanja i osnivač firme "Sqaaha Weddings".

Indijska industrija venčanja je u poslednjoj deceniji u procvatu, jer su slavne ličnosti inspirisale parove da organizuju sve grandioznije i skuplje proslave.

Međutim, interesovanje javnosti za ovo venčanje, prate i glasne kritike. Nekima je raskoš koju prikazuju mladenci i njihovi roditelji u oštrom kontrastu sa siromaštvom koje pogađa desetine miliona ljudi u zemlji.

Tanjug AP/Rafiq Maqbool

Porodica Ambani na masovnom venčanju koje su organizovali za siromašne parove

Zato je porodica Ambani organizovala i niz humanitarnih aktivnosti, pa je tako u utorak održano i venčanje za pedeset siromašnih parova iz grada, koji su na poklon dobili nakit, predmete za domaćinstvo i namirnice za godinu dana.

Komentari (0)

Magazin