Poznati

Talentovani dizajner Luj Viton brenda Virdžil Ablo preminuo u 42. godini

Komentari

Autor: Entertainment Weekly

29/11/2021

-

11:24

Talentovani dizajner Luj Viton brenda Virdžil Ablo preminuo u 42. godini
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Uticajni modni dizajner iz Luj Vitona Virdžil Abloh, koji je ušao u istoriju kao prvi crni art direktor ove kompanije, preminuo je u 42. godini nakon dugogodišnje borbe sa kancerom.

Konglomerat LVMH u čijem je vlasništvu Luj Viton objavili su vesti o smrti talentovanog dizajnera, koji je već nekoliko godina bolovao od teške bolesti.

Kompanija je objavila i saopštenje izvršnog direktora Bernara Arnoa: "Svi smo šokirani ovim užasnim vestima. Virdžil nije bio samo genijalan dizajner, vizionar, nego i čovek sa divnom dušom i velikom mudrošću. LVMH porodica mi se pridružuje u ovom trenutku velike tuge i svi mislimo na njegove voljene, nakon što je preminuo njihov muž, otac, brat i prijatelj".

 

 

Abloovi roditelji bili su imigranti iz Gane, a Ablo je nakon srednje katoličke škole završio studije urbanizma i master studije arhitekture na Tehnološkom institutu u Ilinoisu.

Početkom dvehiljaditih dizajnirao je majice, ali je najveći iskorak napravio 2009. godine kada je stažirao u modnoj kući Fendi u isto vreme kada i višestruko nagrađivani reper Kanje Vest. Među njima se rodilo jako prijateljstvo i do 2011. Ablo je postao kreativni direktor Vestove kreativne agencije Donda.

Pravio je vizuale za nekoliko Vestovih albuma, uključujući "My Beautiful Dark Twisted Fantasy" i "Yeezus", piše Entertainment Weekly.

 

 

Svoj brend Off-White lansirao je 2013. godine, a dve godine kasnije postao je finalista LVMH nagrade za modu.

Već 2018. godine dobio je ulogu art direktora Luj Viton muške kolekcije "ready-to-wear", što ga je učinilo prvom osobom afričkog porekla na čelu tog odeljenja. 

Abloh je trebalo da održi svoju prvu mušku kolekciju za Luj Viton u junu, na pariskoj nedelji mode. Od dizajnera su se oprostile mnoge poznate ličnosti sa kojima se družio i sarađivao, među kojima Venus Vilijams, Riz Ahmed, Ašer, Idris Elba i drugi.

Za sobom je ostavio suprugu Šenon Ablo i decu Lou i Greja.

Komentari (0)

Magazin