Poznati

Preminuo Tijeri Mugler, čuveni dizajner koji je kreirao imidž Dejvida Bouvija i Dajane Ros

Komentari

Autor: BBC

24/01/2022

-

09:32

Preminuo Tijeri Mugler, čuveni dizajner koji je kreirao imidž Dejvida Bouvija i Dajane Ros
Profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Manfred Tijeri Mugler francuski modni dizajner, kreativni direktor i kreativni savetnik modne kuće "Mugler" preminuo je u 74. godini. 

Rođen je 1948. u Strazburu i bio talentovan igrač, koji je nastupao sa Rajnskim baletom, ali i akrobata i maneken.

Vrlo rano je poželeo da sam kreira svoju garderobu i otvorio prvi butik u Parizu još sedamdesetih godina.

profimedia

 

"Nisam bio siguran šta želim da radim, ali sam u Parizu vrlo brzo napredovao u svetu mode, čim sam pokazao svoje nacrte", rekao je on nedavno za Women's Wear Daily.

Postao je poznat po teatralnim kreacijama, koje su naglašavale kukove i ramena, sa dubokim dekolteima i istaknutim strukom.

Čuveni dizajner je na početku svoje karijere osmislio imidž Grejs Džons, Dejvida Bouvija i Dajane Ros, a jedna od njegovih najpoznatijih kreacija bila je haljina koju je Demi Mur nosila u filmu "Nepristojna ponuda".

Takođe je kreirao i parfeme "Angel" i "Alien", koji su među najprodavanijim u 20. veku.

U kasnijim godinama, Muglerove kreacije nosile su poznate ličnosti kao što su Lejdi Gaga i Kardi Bi, koja je postala njegova bliska prijateljica i vrlo često je nosila njegove vintidž kreacije kako na crvenom tepihu, tako i u muzičkim spotovima.

Takođe je dizajnirao kostime za Bijonse i njenu svetsku turneju i tako je njegov brend postao jedan od najpoželjnijih luksuznih brendova za mlađe generacije, prema istraživanju Tinejdž Voga.

Godine 2019. napravio je jednokratnu haljinu za Kim Kardašijan za Gala događaj Metropoliten muzeja umetnosti i Instituta za kostime, a njena tadašnja odevna kombinacija smatra se jednom od najupečatljivijih u istoriji Met Gala.

profimedia

 

Iste godine Muzej lepih umetnosti u Montrealu (MMFA) pokrenuo je izložbu "Thierry Mugler: Couturissime" posvećenu njemu, piše BBC.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin