Poznati

Danijel Krejg pozvao Rusiju i svet da odustane od upotrebe "varvarskih" kasetnih bombi: "Civili prečesto plaćaju cenu"

Komentari

Autor: Telegraph.co.uk

30/08/2022

-

10:55

Danijel Krejg pozvao Rusiju i svet da odustane od upotrebe "varvarskih" kasetnih bombi: "Civili prečesto plaćaju cenu"
Danijel Krejg - Copyright Tanjug/AP/LPhot Lee Blease/Ministry of Defence

veličina teksta

Aa Aa

Glumac Danijel Krejg u jeku rata u Ukrajini apelovao je da se širom sveta zabrani upotreba kasetnih bombi, a o tome će govoriti na predstojećoj konferenciji Ujedinjenih nacija u Ženevi. 

Reč je o bombama koje se bacaju iz vazduha i ispunjene su submunicijom različitog dejstva, a zbog opasnosti koju predstavlja po civilno stanovništvo, 110 država širom sveta je potpisalo konvenciju o prestanku njihove upotrebe.  Međutim, Sjedinjene Američke Države, Kina, Rusija, Indija, Pakistan, kao i još nekolicina zemalja se još nisu obavezale na taj potez. 

Krejg koji je najpoznatiji po svojoj ulozi Džejmsa Bonda, od 2015. je i ambasador Ujedinjenih nacija za borbu protiv nagaznih mina, a sada se zalaže i za to da se Rusija odrekne upotrebe kasetnih bombi u ratu u Ukrajini i da se to oružje zabrani u celom svetu.

profimedia

 

U video poruci koju je snimio, a čiji je sadržaj preneo britanski Telegraph, glumac poručuje: "Civili prečesto plaćaju cenu kada se upotrebi ovo brutalno oružje. U svom radu sa Službom za uklanjanje mina Ujedinjenih nacija video sam kako dugo nakon konflikata ostaje šteta koju pričinjava kasetna municija. Neverovatno je što i danas svedočimo njenoj upotrebi, a najskorije u Ukrajini. Zemlje koje i dalje koriste i proizvode kasetnu municiju moraju da prestanu sa tim. To je varvarsko oružje koje se koristi uglavnom na civilnoj populaciji kako bi širili strah i anksioznost".

"Dozvola za spasavanje života"

Krejg je ranije postao deo kampanje za eliminaciju mina Ujedinjenih nacija na poziv generalnog sekretara Ban Ki Muna.

Mun je tada, na predstavljanju glumca izjavio: "Kao 007 imate dozvolu za ubistvo. Danas vam dajem dozvolu da spasite živote". 

"Ja sam osmi generalni sekretar tako da sam ja 008. To znači da sam mu dao mandat da spasava", našalio se generalni sekretar UN.

Pored aktivnosti u Ujedinjenim nacijama, Danijel Krejg je i počasni komandant britanske Kraljevske mornarice, pa ima isti čin kao i njegov lik na velikom platnu – Džejms Bond.

Glumac je snimio pet filmova u toj ulozi: "Kazino Rojal", "Zrno utehe", "Skajfol", "Spektra", a poslednjim "Nije vreme za umiranje" se oprostio od agenta 007.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin