Poznati

Rejf Fajns o kulturi otkazivanja: Odvratno mi je verbalno zlostavljanje kom je izložena Dž. K. Rouling

Komentari

Autor: Guardian / New York Times

27/10/2022

-

08:31

Rejf Fajns o kulturi otkazivanja: Odvratno mi je verbalno zlostavljanje kom je izložena Dž. K. Rouling
Rejf Fajns o kulturi otkazivanja: Odvratno mi je verbalno zlostavljanje kom je izložena Dž. K. Rouling - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Glumac Rejf Fajns stao je u odbranu spisateljice Džoan K. Rouling, koja je već neko vreme na udaru kritika zbog svojih stavova, koje mnogi tumače kao transfobične.

U nedavnom intervjuu glumac je govorio o svojoj ulozi Voldemora u franšizi "Hari Poter" i rekao da se "naježio" na pomen kontroverzi vezanih za popularnu književnicu.

"Dž. K. Rouling je napisala divne knjige o osnaživanju, o tome kako da se deca pronađu sebe kao ljudska bića. To je o tome kako da postanete bolja, snažnija i moralno uspravljena ljudska bića. Verbalno zlostavljanje kom je izložena je odvratno, to je užasavajuće", rekao je Fajns.

On je istakao i da donekle može da razume gledište onih koji su možda ljuti zbog stvari koje kaže o ženama.

"Ali to nije ništa opsceno, niti ultra-desničarski fašizam. To je samo žena koja kaže: 'Ja sam žena, osećam se kao žena i želim da kažem da sam žena'. Razumem njeno stanovište, iako nisam žena", rekao je glumac.

Autorka knjiga o Hariju Poteru optužena je za transfobiju, što je ona oduvek negirala. 

Dobijala je pretnje na društvenim mrežama od objavljivanja eseja o rodnom identitetu 2020. godine koji je doveo do besnih reakcija mnogih boraca za rodnu ravnopravnost.

Fajns je u intervjuu za Njujork Tajms takođe iskazao zabrinutost zbog kulture otkazivanja.

"Pravednički bes je pravedan, ali je često na neki način glup, jer ne može da nađe put kroz sive zone. On je crno-beo", istakao je glumac.

Komentari (0)

Magazin