Poznati

Pesme o bivšima: Kako pop zvezde ljubavnu bol transformišu u planetarne hitove

Komentari

Autor: Staša Rosić

28/01/2023

-

09:17

Pesme o bivšima: Kako pop zvezde ljubavnu bol transformišu u planetarne hitove
Pesme o bivšima: Kako pop zvezde ljubavnu bol transformišu u planetarne hitove - Copyright Tanjug/AP/Charlie Riedel, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Mnogi smatraju da je najbolji lek za slomljeno srce - vreme, ali u nedostatku istog, može da posluži i muzika...

To je svakako bio slučaj sa dve velike muzičke zvezde Šakirom i Majli Sajrus koje su poslednjih dana osvojile svetske top liste svojim pesmama posvećenim bivšim partnerima.

Pevačice su možda kroz kreativni izraz uspele da olakšaju ljubavne boli, ali im se to sasvim izvesno i finansijski isplatilo.

Ta platforma objavila je u petak da je Majlina pesma "Flowers" od objavljivanja 12. januara, oborila rekord u brzini kojom je dostigla sto miliona slušanja. 

"Pesma je već imala izvanredan start nakon prvog dana i od tada su brojke samo rasle", rekla je za Variety Džejna Kofi, šefica odeljenja za partnerstva u kompaniji Spotify.

"Umesto da brojke od objavljivanja pesme padaju iz dana u dan, one su rasle. Majli se vraća sa svojim albumom 'Endles Summer Vacation' koji izlazi za nekoliko meseci i ovo je samo početak", zaključila je Kofi.

Njena koleginica Šakira koja je bivšem partneru Pikeu servirala nimalo suptilnu "osvetničku" pesmu "Out Of Your League" ili u slobodnom prevodu "Van tvoje lige" stekla je više pregleda u prvih 24 sata na Jutjubu od bilo koje druge latino pesme u istoriji.

Ali šta se krije u njihovim stihovima što je privuklo tako veliku pažnju javnosti?

"Mogu sama sebi da kupim cveće"

Majli Sajrus 13. januara objavila je "Flowers", svoj prvi singl sa predstojećeg albuma "Endless Summer Vacation", koji njeni obožavaoci s nestrpljenjem očekuju u martu.

Već za nekoliko sati nakon toga na internetu su mogli da se nađu cele analize o onome što se u njenoj pesmi može "pročitati između redova" o njenom odnosu sa bivšim suprugom Lijamom Hemsvortom. 

Prvi "trag" koji je Majli ostavila je činjenica da je pesmu objavila baš na Lijamov rođendan, što je podstaklo niz spekulacija o tome šta se zaista događalo među njima tokom njihove veze i braka, okončanog u avgustu 2019.

Na primer, mnogi smatraju da refren pesme ciljano podseća na pesmu Bruna Marsa "When I Was Your Man", jer je navodno baš nju Hemsvort posvetio svojoj tadašnjoj verenici 2013. godine. 

Mars, koji je pesmu napisao 2011. o devojci koju je izgubio pre nego što će postati poznat kaže: "Trebalo je da ti kupim cveće, da ti držim ruku, trebalo je da ti poklonim sve svoje sate kad sam imao priliku. Da te odvedem na svaku žurku, jer je ples sve što si želela, sada moja bejbi pleše, ali sa drugim čovekom".

Majli međutim, u svojoj pesmi kaže: "Mogu sama sebi kupiti cveće, napisati svoje ime u pesku, razgovarati sa sobom satima, reći stvari koje ti ne razumeš. Mogu sama sebe odvesti na ples, mogu držati svoju ruku. Da, mogu voleti sebe bolje nego što ti možeš".

Takođe u jednom stihu pominje da su "izgradili dom, a onda ga gledali kako gori", što su mnogi povezali sa požarom koji je zahvatio kuću koju su Majli i Lijam imali u Malibuu, a koja je izgorela u požaru 2018.

Pojedini su otišli toliko daleko da su tvrdili da je i spot u kom je pevačica snimila spot za "Flowers" kuća u kojoj ju je bivši muž navodno prevario dok su još bili u braku.

profimedia

 

Neki su se prisetili i jedne situacije sa crvenog tepiha, kada su novinari od Hemsvorta i Sajrus tražili da pokažu neke plesne pokrete. Dok je Majli odmah prihvatila izazov i pokušala da zapleše sa mužem, on je rekao: "Nećemo ovo raditi. Ne na crvenom tepihu". Sada su mnogi korisnici interneta prepoznali sličnost između koreografije u novom spotu i plesa koji je Majli tada pokazala.

"Van tvoje lige"

Šakira je u svojoj "osvetničkoj" pesmi posvećenoj bivšem partneru fudbaleru Žeraru Pikeu bila mnogo direktnija i oštrija. 

Pevačica je bez "dlake na jeziku" potkačila novu Pikeovu devojku Klaru Kiu Marti (23) rekavši u jednom stihu da ona "vredi za dve 22-godišnjakinje".

Takođe mu je poručila da je "menjao Ferari za Tvingo" i "Roleks za Kasio". Nije prećutala ni njene probleme sa španskim vlastima kada je optužena za utaju poreza u iznosu od 14,5 miliona evra. 

"Ostavio si me sa svekrvom kao komšinicom, novinarima pred vratima i dugom prema državi", peva Šakira u jednom stihu.

Bez obzira na razloge iz kojih su se pop zvezde odlučile da snime takve pesme, vredi napomenuti da je naučno dokazano da je izražavanje emocija kroz umetnost lekovito. Takođe, istraživanja su pokazala da tužne pesme o raskidu mogu da pomognu i onima koji ih slušaju.

Tako je neurolog Alis Grej za britansko izdanje Hafington posta ispričala da takva muzika aktivira u mozgu centre zadužene za saosećanja i podstiče želju da se povezujemo s drugim ljudima.

profimedia

 

"Povezivanje s ljudima, druženje s prijateljima ili uspostavljanje novih prijateljstava važan je deo prevazilaženja raskida. Tako nam muzika može pomoći da budemo društveniji dok pokušavamo da prebolimo bivše", rekla je naučnica.

Možda je baš to razlog zbog kog su raskidi inspirisali tako mnogo pesama, a mi izdvajamo još pet koje su probudile najviše interesovanja:

Džastin Timberlejk, "Cry Me a River"

Baš kao što je Šakira zatresla svet svojom pesmom koja tako direktno "proziva" bivšu ljubav, Džastin Timberlejk je objavio veliki hit "Cry Me a River" 2002. godine koji je posvećen njegovoj bivšoj devojci Britni Spirs.

To je potvrdio i njegov producent Timbaland, koji je izjavio da je Džastin bio besan nakon što je čuo Britni kako na svom koncertu publici govori o njemu.

U toj pesmi on je sugerisao da ga je Britni prevarila dok su bili u vezi, a pošto je pevačica nakon toga bila na udaru osuda i kritika, on joj se godinama kasnije javno izvinio zbog bola koji joj je naneo.

Tejlor Svift "All Too Well"

Kraljica "pesama o raskidima" gotovo na svakom albumu ima numere koje javnost povezuje sa nekim od njenih bivših partnera. 

Najviše ogovaranja izazvala je "All Too Well", pesma za koju je sama režirala spot i koju je prema mišljenju mnogih posvetila svom bivšem dečku Džejku Džilenhalu. 

Smatra se da je baš zbog toga za spot odabrala glumca i glumicu među kojima je velika razlika u godinama.

Džastin Biber "Love Yourself"

Mnogi ljubitelji muzike Džastina Bibera smatraju da je on svoju pesmu "Love Yourself" posvetio bivšoj partnerki i koleginici Seleni Gomez. 

Mesta sumnji otvorila je tetovaža koju Gomez nosi na vratu, a koja ima ispisane reči na arapskom jeziku "Prvo voli sebe". 

Biber je u jednom intervjuu priznao da je kompletan album "Purpose" bio inspirisan Selenom.

"Bila je to duga veza i veza koja je lomila srce i donosila sreću i mnogo različitih emocija o kojima sam želeo da pišem", rekao je tada.

Ipak, u "Love Yourself" on joj poručuje: "Mojoj mami se ne sviđaš, a njoj se svi sviđaju. Ne volim da priznam da sam pogrešio i da sam bio toliko u poslu, da nisam video šta se dešava, ali sada znam, bolje mi je da spavam sam".

Selena Gomez, "Lose You to Love Me"

I Gomez je imala mnoge pesme povećene Biberu tokom njihove sedmogodišnje veze, a neke od njih su "Same Old Love" i "It Ain't Me", ali pesma o njihovom raskidu je bez sumnje "Lose You to Love Me" iz 2019. godine

Njeni obožavaoci interpretirali su je kao direktan odgovor na "Love Yourself", naročito nakon što je Biber počeo da se viđa sa svojom sadašnjom suprugom Hejli Boldvin dva meseca nakon raskida sa Selenom.

Pevačica mu je poručila: "Sve sam ti dala i svi su to znali. Ti si me odbio i to se sada vidi. Za dva meseca si nas zamenio kao da je to lako. Zbog toga sam pomislila da to i zaslužujem dok sam još pokušavala da se oporavim". 

Arijana Grande, "Thank U, Next" 

Pre Majli i Šakire, možda i najpoznatija pop pesma koja je otvoreno govorila o raskidu bila je "Thank u, Next" Arijane Grande, u kojoj je pevačica imenom i prezimenom "prozvala" mnoge svoje bivše. 

Najviše pažnje privukao je stih posvećen njenom bivšem vereniku, komičaru Pitu Dejvidsonu kom je poručila: "Umalo smo se venčali i za ime sveta ("And for Pete") toliko sam zahvalna (što nismo)".

Pesma je inače objavljena nedugo nakon što je prikazana epizoda programa "Saturday Night Live" u kom je Dejvidson učestvovao. 

Komentari (0)

Magazin