Poznati

Alison Mak, glumica koja je uvukla unuku princeze Jelisavete Karađorđević u zloglasno "sestrinstvo", puštena iz zatvora

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Associated Press

05/07/2023

-

21:23

Alison Mak, glumica koja je uvukla unuku princeze Jelisavete Karađorđević u zloglasno "sestrinstvo", puštena iz zatvora
Alison Mak, glumica koja je uvukla unuku princeze Jelisavete Karađorđević u zloglasno "sestrinstvo", puštena iz zatvora - Copyright Tanjug/AP/Mark Lennihan, File

veličina teksta

Aa Aa

Glumica Alison Mak, koja je osuđena na kaznu zatvora zbog uloge koju je imala u osnivanju i funkcionisanju ozloglašenog kulta NXIVM, u koji je bila vrbovana i Indija Oksenberg, unuka princeze Jelisavete Karađorđević, puštena je na slobodu iz zatvora u Kaliforniji. 

Mak, koja se proslavila ulogom Supermenove prijateljice u seriji "Smolvil", trebalo je da ostane tri godine iza rešetaka, jer je vrbovala žene da postanu seksualne robinje lideru kulta Kitu Ranijeru, ali je puštena godinu dana pre isteka kazne, prenosi Associated Press.

Glumica se u aprilu 2019. izjasnila krivom za optužbe za reketiranje i saučesništvo, ali je tužilaštvo tražilo od sudije razumevanje za Mak, budući da je sarađivala na slučaju i omogućila im pristup ključnom audio snimku, koji je omogućio završetak suđenja Ranijeru.

Vođa kulta proglašen je krivim po svim tačkama optužnice, između ostalog za seksualnu eksploataciju deteta i posedovane dečje pornografije, trgovinu seksom, krađu identiteta, robovlasništvo, ometanje istrage i prinudni rad i osuđen na 120 godina zatvora. 

Šta je bio kult NXIVM

Organizacija koju je osnovao Kit Ranijer zvala se NXIVM (izgovara se "Naksiem") i njeno sedište bilo je u Olbaniju, prestonici države Njujork. Zvanično, kult je predstavljan kao organizaciju koja ljudima olakšava lični i profesionali razvoj kroz različite kurseve, kroz koje je, kako se procenjuje, prošlo više od 16.000 ljudi.

Pohađale su ih i mnoge slavne ličnosti, poput Linde Evans, Ričarda Brendona, kao i ćerka bivšeg meksičkog predsednika Visentea Foksa. Međutim, vremenom su u javnost procurile bizarne prakse ove organizacije, kao i prva svedočenja o seksualnom zlostavljanju koje su mlade članice trpele od osnivača.

Elizabeth Williams vía AP, Archivo

Crtež Ranijera na suđenju

Ispostavilo se da je u okviru kulta, postojalo sestrinstvo "Dominus Obsequious Sororium", koje je zapravo bilo harem. Mlade žene koje su bile uvučene u ropstvo Ranijeru, morale su bespogovorno da se potčinjavaju svom "gospodaru", kao i da prilikom stupanja u grupu predaju njemu ili njegovim bliskim saradnicima zalog u vidu kompromitujućeg materijala o sebi, često fotografija koje ih prikazuju nage.

Takođe su morale da budu žigosane na preponama simbolom koji je sadržao inicijale Ranijera i strogo vode računa o liniji. 

"Mentorka" Indije Oksenberg

Alison Mak bila je deo ogranka organizacije u Vankuveru, zajedno sa koleginicom glumicom Kristin Krojk, a Indiju Okseberg, ćerku Katarine Oksenberg i unuku princeze Jelisavete Karađorđević, vrbovala je upravo ona.

AP/Mark Lennihan

Katarina Oksenberg godinama se borila da spase ćerku iz kandži kulta

Oksenberg se kultu priključila 2010. a Mak ju je u sestrinstvo pozvala 2015. i postala joj "mentorka". Oksenberg je morala da odaje porodične tajne i pozira gola pred Alison Mak, koja joj je ograničavala unos hrane i naređivala joj da čisti i kuva za nju dok su živele zajedno u Albaniju (Njujork). Tokom tog procesa "inicijacije", Oksenberg je pripremana da postane jedna od partnerki Kitu Ranijeru. Žigosana je inicijalima Ranijera u januaru 2016. godine, a kult je napustila dve godine kasnije.

Sve to vreme, njena majka, poznata glumica Katarina, pokušavala je da izbavi ćerku. Ona je 2018. napisala knjigu "Captive: A Mother's Crusade to Save Her Daughter from a Terrifying Cult", a kasnije i producirala dokumentarac o svemu što je tokom tog perioda prošla. 

Indija je o svom iskustvu detaljno govorila u dokumentarnoj seriji "Seduced: Inside the NXIVM Cult" koja je u potpunosti dostupna na Jutjubu.

Prva svedočenja o njihovim nepočinstvima objavljena su u "The New York Times"-u 2017. godine, kada je, između ostalih, bivša članica kulta Sara Edmondson optužila Mak da ju je regrutovala u ozloglašeno sestrinstvo i da je žigosana u ceremoniji inicijacije u kući glumice. 

Nakon hapšenja Mak u Bruklinu 20. aprila 2018, optužena je da je regrutovala žene u sestrinstvo, propagirajući ga kao grupu za podršku i da ih je onda ucenjivala da imaju seks sa Ranijerom protiv njihove volje. Navodno je u hijerarhiji kulta NXIVM bila odmah ispod Ranijera. 

"Tada sam mislila da pomažem"

Nedugo nakon presude, Alison se izvinila u otvorenom pismu "svima koje su povredili njeni postupci".

AP/Mark Lennihan

 

"Predala sam se učenjima Kita Ranijera svime što sam imala. Verovala sam svim srcem da me njegovo mentorstvo vodi boljoj i prosvećenijoj verziji mene same. Posvetila sam svoju lojalnost, svoje resurse i na posletku svoj život njemu. Bila je to najveća greška i kajanje u mom životu.

Izvinjavam se svima vama koje sam dovela u NXIVM. Žao mi je što sam vas izložila podlim i nasilnim šemama poremećenog čoveka. Žao mi je što sam vas ohrabrila da koristite svoje resurse da učestvujete u nečemu što je toliko ružno", napisala je glumica.

"Tada sam mislila da pomažem. Verovala sam u čvrstu ruku i mislila da je to put ka ličnom osnaživanju. Bila sam tako zbunjena. Nikad nisam želela da budem neko ko je zao, ali ti aspekti moje čovečnosti su otkriveni u svemu ovome i osvešćivanje toga bilo je vrlo bolno", rekla je Mak.

"Molim vas da imate u vidu da sam posvetila ostatak svog života tome da iscelim srca koja sam slomila i da nastavim da se razvijam u saosećajniju ženu koja voli", zaključila je ona.

Komentari (0)

Magazin