Poznati

Posle 30 godine ponovo pokrenuta istraga o ubistvu repera Tupaka Šakura

Komentari

Autor: Tanjug

19/07/2023

-

14:40

Posle 30 godine ponovo pokrenuta istraga o ubistvu repera Tupaka Šakura
Tupak Šakur - Copyright Tanjug/AP/Frank Wiese

veličina teksta

Aa Aa

Istraga o nerešenom ubistvu američkog repera Tupaka Šakura je ponovo pokrenuta. Bilo je potrebno skoro tri decenije, ali je došlo do novog obrta kada su vlasti u Nevadi ove nedelje uručile nalog za pretres u vezi sa smrću repera, potvrdili su oni.

Policija Las Vegasa izdala je nalog za pretres u vezi sa ubistvom Šakura, koji je ubijen iz vatrenog oružja 7. septembra 1996. godine. Nalog je izvršen u ponedeljak u obližnjem gradu Hendersonu, ali nije jasno šta je traženo.          

Pozivajući se na istragu koja je u toku, portparol policije rekao je da ne može da pruži više detalja o najnovijem razvoju slučaja, uključujući i to da li je osumnjičeni identifikovan.

U noći kada je ubijen, 25-godišnji reper putovao je u crnom BMV-u kojim je upravljala osnivač "Def Rou Rekordsa" Marion "Sudž" Najt u konvoju od oko 10 automobila, očigledno krenuvši u noćni klub, nakon meča Majka Tajsona protiv Brusa Seldona. Policija je saopštila da niko drugi nije bio u automobilu sa njima.

Beli kadilak u kome su se nalazila četvorica muškaraca stao je pored BMV-a dok je bio zaustavljen na crvenom semaforu na raskrsnici u blizini Las Vegas stripa, jedna osoba je otvorila vatru, Šakur koji je sedeo na mestu suvozača, pogođen je četiri puta, najmanje dva puta u grudi. Hitno je prebačen u bolnicu, gde je preminuo šest dana kasnije.

Šakur je bio izvođač sa najviše prodatih albuma u istoriji rep muzike - 75 miliona prodatih originalnih albuma.  Smatra se da je, računajući i piratska izdanja, prodato preko 200 miliona albuma na globalnom nivou. Većina njegovih pesama se bavi odrastanjem u nasilju i siromaštvu geta, zatim rasizmom kao i obračunavanjem sa drugim reperima. 

Šakur je bio poznat i po političkim i ekonomskim porukama u svojim pesmama. Jedan je od najvećih umetnika svih vremena po mnogim časopisima, uključujući i "Roling ston" koji ga je rangirao kao 86. na listi 100 najvećih umetnika svih vremena.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin