Tehnologija

Tviterovo interno istraživanje: Algoritmi društvene mreže promovišu desničarske stavove

Komentari

Autor: Euronews Srbija

25/10/2021

-

20:35

Euronews Srbija • Kocka

veličina teksta

Aa Aa

Prema internom istraživanju kompanije Tviter, algoritmi ove društvene mreže promovišu desničarske stavove i Republikansku stranku u SAD, u odnosu na levičarske stavove i Demokrate.

U istraživanju urađenom od aprila do avgusta prošle godine, analizirani su milioni tvitova koje su objavljivali zvaničnici u nekoliko zemalja – Kanadi, Francuskoj, Nemačkoj, Japanu, Španiji, Ujedinjenom Kraljevstvu i SAD.

Opšti zaključak je da u šest od sedam zemalja (odnosno u svim analiziranim zemljama osim Nemačke) tvitovi koji dolaze sa desne strane političkog spektra dobijaju veće tzv. "algoritamsko pojačanje", a ista situacija je i sa medijima.

Ove rezultate je pokušala da analizira Tviterova stručna grupa, ali ni sami nisu uspeli da dođu do konkretnih odgovora.

"Nismo sasvim sigurni zašto se to dešava. Da li način na koji korisnici stupaju u interakciju sa Tviterom ili sam algoritam uzrokuje ovo pojačavanje vidljivosti", rekla je Ruman Čaudri, koja se nalazi na čelu Tviterovog odseka za etiku.

U komentarima na ovu vest, poslanik laburističke partije iz UK, Džon Tiket, rekao je da "nije bilo potrebno istraživanje kako bi se otkrilo ono što je očigledno".

Način na koji Tviterov algoritam radi najbolje se vidi na primeru konzervativnog poslanika iz SAD, Medisona Kotorna. Njegova objava o tome kako ne bi trebalo više da se nose maske i da se određuju lokdauni, otišla je u rubriku "nauka".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin