Tehnologija

Astronauti tajne Marsa "otključavaju" posmatrajući stene na Zemlji

Komentari

Autor: Euronews, Aisling Ní Chúláin & AP

18/12/2021

-

21:31

Astronauti tajne Marsa "otključavaju" posmatrajući stene na Zemlji
Astronauti tajne Marsa "otključavaju" posmatrajući stene na Zemlji - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Proći će još dosta godina do stvaranja tehnoloških uslova za organizovanje misije kojom bi prvi čovek poleteo i sleteo na površinu Marsa. Međutim, naučnici danonoćno rade u nadi da će i taj dan jednom doći.

Evropska svemirska agencija (ESA) otpočela je projekat Pangea, u kojoj kandidati za astronaute prolaze kroz osnovnu geološku obuku i sakupljanje delova stena, čime želi da ih nauči osnovnim naučnim veštinama koje će biti potrebne za organizovanje misija slanja ljudske posade na Mesec i Mars.

Tokom tronedeljne obuke odlaze na Dolomite u Italiji, planinsku oblast u severoistočnom delu zemlje, zatim istražuju 15 miliona godina star krater Rajz u Nemačkoj, dok je poslednja destinacija  vulkanski predeo na Kanarskim ostrvima.

Tokom obuke uče kako da koriste čekić i lupu, da uzimaju uzorke na pravilan način i da šalju podatke naučnicima preko specijalnih tableta.

"Mada se ovde bavimo naukom, na mnogo više načina pomažemo stručnjacima, mi smo im produžena ruka", kazao je astronaut ESA i  jedan od učesnika obuke, Andreas Mogensen.

Dok astronauti obavljaju istraživanja, naučnici u laboratorijama biraju mesta sa kojih će da sakupljaju uzorke i sprovode analizu prikupljenih uzoraka stena.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin