Tehnologija

Poslednji džambo džet biće isporučen u utorak: Oproštaj od aviona koji je promenio istoriju vazduhoplovstva

Komentari

Autor: FoNet, Aviopress

29/01/2023

-

19:33

Poslednji džambo džet biće isporučen u utorak: Oproštaj od aviona koji je promenio istoriju vazduhoplovstva
Poslednji džambo džet biće isporučen u utorak: Oproštaj od aviona koji je promenio istoriju vazduhoplovstva - Copyright AP/Ted S. Warren

veličina teksta

Aa Aa

Poslednji komercijalni Boingov džambo džet u utorak će biti isporučen Atlas eru u teretnoj verziji, 53 godine nakon što je Boing 747 privukao globalnu pažnju kao putnički avion Panama, prenosi danas Rojters.

Američki proizvođač aviona će u krugu svoje fabrike organizovati svečanu ceremoniju na koju su pozvani sadašnji i bivši radnici, korisnici Boeinga 747 kao i dobavljači. Oni će zajedno prisustvovati primopredaji poslednjeg proizvedenog Boeinga 747 kompaniji Atlas Air.

Ceremonija će započeti u 22 sata po našem vremenu, a iako nije otvorena za javnost, Boing je obezbedio prenos uživo, prenosi aviopress.rs.

Boing 747 dizajniran krajem šezdesetih godina prošlog veka da zadovolji potražnju za masovnim putovanjima, postao je "najluksuzniji klub na svetu iznad oblaka".

"Pre Boinga 747 prosečna porodica nije mogla da leti iz SAD u Evropu po pristupačnoj ceni", rekao je izvršni direktor kompanije Er Frans-KLM Ben Smit.

Kada je prvi 747 poleteo iz Njujorka 22. januara 1970. godine, posle kašnjenja zbog kvara motora, više je nego udvostručio prvobitno planirani kapacitet na 350-400 sedišta, što je zauzvrat promenilo i dizajn aerodroma.

Nakon pada potražnje tokom naftne krize sedamdesetih godina, džambo džet je vrhunac doživeo 1989. godine kada je Boing predstavio 747-400 sa novim motorima i lakšim materijalima, što ga je činilo savršenim za zadovoljavanje rastuće potražnje za prekookeanskim letovima.

Komentari (0)

Magazin