Tehnologija

Novi propis EU: Korisnici moraju biti u mogućnosti da sami zamene bateriju na elektronskim uređajima

Komentari

Autor: Euronews

25/07/2023

-

23:02

Novi propis EU: Korisnici moraju biti u mogućnosti da sami zamene bateriju na elektronskim uređajima
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Zamislite da možete sami da zamenite bateriju svog mobilnog telefona, računara ili tableta bez poteškoća. To je namera nove evropske uredbe o baterijama koja ima za cilj da olakša preradu ovog otpada i učini da ekonomija bolje cirkuliše.

Do 2027. krajnji korisnici moraju biti u mogućnosti da uklone ili zamene baterije ugrađene u ove uređaje. 

"Proizvođači ponekad koriste trikove kako bi ovo otežali. Svaki put kada izvadimo bateriju, mi malo zagrevamo zadnju stranu da bismo elektroniku učinili malo fleksibilnijom, tako da kada je izvadimo, ne bismo otkinuli druge komponente. Na primer, kamera se isključuje kada to uradite. Zato morate biti oprezni, morate izbegavati takve male zamke", kaže Areg Badalian iz Brisela, vlasnik Fik Fok radnje koja popravlja elektronske uređaje za Euronews. 

Snalaze se i proizvođači da vam zamenu učine komplikovanijom

Propisi kažu da zamena baterije ne sme da zahteva toplotu ili rastvarač. Takođe, korisnik neće morati da pribegava specijalnim alatima.

"Na primer, neki brendovi izmišljaju odvijače ili alat u obliku odvijača koji se u druge svrhe ne mogu koristiti, ali to nije baš pametno jer jednostavno gomila nov nepotreban alat", kaže Badalijan. 

Međutim, proizvođači i dalje mogu da koriste određene" smicalice" kod baterija kako bi otežali zamenu.

Takođe mogu da uključe program u svoje telefone koji prilikom zamene šalje poruku upozorenja da to nije odgovarajuća baterija, što je poruka koja često zbunjuje potrošače.  Cilj ove uredbe je da olakša popravku, sakupljanje i reciklažu.

Do 2027. godine, 63 odsto baterija uređaja mora biti prikupljeno, propisuje EU uredba. Ovo bi trebalo da pomogne u smanjenju e-otpada, jer se svake godine baci više od 150 miliona pametnih telefona.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin