Zdravlje

Tvoj doprinos je važan: Povodom Svetskog dana mentalnog zdravlja, EXIT te poziva da širiš poruke podrške i ljubavi

Komentari

Autor: PR

11/10/2023

-

09:43

Tvoj doprinos je važan: Povodom Svetskog dana mentalnog zdravlja, EXIT te poziva da širiš poruke podrške i ljubavi
Tvoj doprinos je važan: Povodom Svetskog dana mentalnog zdravlja, EXIT te poziva da širiš poruke podrške i ljubavi - Copyright EXIT Promo

veličina teksta

Aa Aa

Povodom Svetskog dana mentalnog zdravlja obeleženog juče, 10. oktobra, EXIT festival i Fondacija putem svih svojih kanala podstiču ljude da stvaraju i šire poruke podrške, ljubavi, razumevanja, tolerancije i saosećajnosti, kao i da takve poruke upute samima sebi.

EXIT je danas na svojim društvenim mrežama pozvao sve da napišu poruku podrške i ljubavi, i dele je dalje, dajući tako svoj doprinos u kreiranju okruženja u kojem se osećamo bezbedno, prihvaćeno, voljeno i slobodno. Simbolično, oni koji to učine, mogu osvojiti i ulaznice za EXIT 2024.

 

 

Svetski dan mentalnog zdravlja je tu kao podsetnik, da nam na duže staze podigne svest i ukloni stigmu koja prati mentalne teškoće. Ovaj dan je prilika da temu mentalnog zdravlja učinimo vidljivijom, da osnažimo sebe i druge jednostavnim postupcima, edukujemo se, podsetimo na kapacitete koje posedujemo i na krug dragih ljudi koji imamo oko sebe. 

"Zajedno smo u ovome! Na Svetski dan mentalnog zdravlja, ujedinimo se u ljubavi, podršci i razumevanju. Reci šta ti je na srcu, upali iskru ljubaznosti i saosećanja, znajući da tvoje reči poseduju magiju isceljenja i moć da inspirišu. Pridruži nam se, podeli svoju toplu i osnažujuću poruku i imaš šansu da osvojiš ulaznice za EXIT 2024! Pokaži svima oko sebe koliko ti je stalo do njih i ne zaboravi da živiš uživo", napisali su EXIT festival i Fondacija u objavi, uz nadu da će doći do svih pratilaca na njihovim društvenim mrežama, kojih ima preko milion.

Briga o mentalnom zdravlju je jedna od najznačajnijih tema današnjice. Zato su na magičnoj Petrovaradinskoj tvrđavi u vreme EXIT festivala ove, kao i prethodne godine, posetioci imali priliku da vide važne i moćne poruke: "Živi uživo", "Saosećanje će spasiti svet", "Razumevanje je čin ljubavi", "Budi nežan/a prema sebi" i "Budi pažljiv/a prema sebi i drugima", "Pokaži svoj sjaj", "Reci sebi nešto lepo", "Tvoja osećanja su važna", "Poveži se, tu magija počinje" i mnoge druge koje ističu najvažnije ljudske vrednosti.

EXIT i UNICEF su u junu, uz podršku marketinške agencije McCann Beograd, pokrenuli kampanju kojom nastoje da ukažu na ogroman značaj kontakta uživo za važnost očuvanja mentalnog zdravlja, pogotovo u digitalnom dobu. Prva faza kampanje, pod nazivom "Živi uživo" ("Life Is Live"), fokusirana je na digitalnu zavisnost i hitno skretanje pažnje na alarmantne razmere koje je ona dostigla. 

"Story istekne, a prava priča je tu za ceo život" ("A true story lasts a lifetime") slogan je prve faze kampanje. Njen cilj je da ukaže na sve one nezamenjive trenutke koje provodimo sa bliskim ljudima i nasamo, a koji život čine autentičnim i stvarnim, i jedino se uživo mogu iskusiti. Sama suština muzičkih festivala je upravo da pruže pravo ljudsko iskustvo na najvišem nivou. S druge strane, prekomerno provođenje vremena pred ekranima, na društvenim mrežama, kao i u svetu video igara, povezano je sa brojnim mentalnim problemima i poremećajima, dok digitalni identitet i digitalni svet postaju važniji od stvarnog života, pogotovo kod mladih ljudi. Kampanja je usmerena pre svega ka mladima, ali i svima koje zanima tema mentalnog zdravlja, a u vezi s tim i digitalne zavisnosti. Već sada postaje sasvim jasno da se ove dve teme ne mogu odvojiti, niti se može pričati o mentalnom zdravlju mladih, a da se ne uvaži realnost, odnosno virtuelni svetovi u kojima takođe živimo.

Ovom saradnjom, EXIT i UNICEF nastoje da mladima pokažu da su prepoznati i da imaju podršku u uspostavljanju ravnoteže u mentalnom zdravlju, ali i u nephodnom pravljenju balansa između virtuelnog i stvarnog života. Sajt lifeislive.org će tokom ove višegodišnje kampanje biti na raspolaganju svima koji su voljni da se edukuju, da pruže ili potraže pomoć. 

Komentari (0)

Magazin