Zdravlje

Sve o ketaminu - supstanci koja je "ubila" glumca Metjua Perija

Komentari

Autor: Euronews Srbija, S. R.

18/12/2023

-

21:10

Sve o ketaminu - supstanci koja je "ubila" glumca Metjua Perija
Metju Peri - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Gotovo dva meseca nakon smrti zvezde serije "Prijatelji" Metjua Perija, mrtvozornici su konačno objavili rezultate obdukcije, koja je pokazala da je glumac imao "akutne posledice" zbog unosa velike doze ketamina, nakon koje se utopio u kadi. 

Naime, nivo ketamina u perifernoj krvi zvezde serije "Prijatelji" iznosila je 3.540 ng/ml, a u centralnoj 3.271 ng/ml, dok je poređenja radi, kod pacijenta pod opštom anestezijom prilikom operativnog zahvata nivo ketamina u krvi od 1.000 do 6.000 ng/ml.

Ali šta je ketamin i kako je doprineo Perijevoj smrti?

Legalni narkotik

Ketamin je počeo da se upotrebljava još šezdesetih kao anestetik za ljude i životinje, a danas se u određenim delovima sveta koristi i u lečenju kliničke depresije, ali i kao psihodelični narkotik.

Istraživači Nacionalnog instituta zdravlja u Sjedinjenim Američkim Državama su još 2006. otkrili da intravenozna doza ketamina može da ublaži simptome depresije za svega nekoliko sati. Za razliku od njega, uobičajenim antidepresivima obično treba nekoliko nedelja, kako bi počeli da deluju, ali nisu efikasni kod svih pacijenata.

Međutim, iako ketamin deluje brzo, efekti jenjavaju već posle nekoliko dana ili nedelja.

Naučnici i dalje proučavaju kako bi ketamin mogao da se koristi za različite psihijatrijske poremećaje, poput bolesti zavisnosti i posttraumatskog stres sindroma, a pokušavaju i da produže njegovo dejstvo.

AP/Teresa Crawford

 

Metju Peri ga je koristio u vidu infuzije u lečenju depresije i anksioznosti, a poslednji put na tom tretmanu bio je nedelju i po dana pre svoje smrti. Međutim, lek se može detektovati u telu samo tri do četiri sata, što znači da taj tretman nije mogao dovesti do smrti glumca.

Ostaje nepoznato kako je Peri dobio još ketamina onog dana kada je, nažalost, preminuo u kadi. 

Ketamin se povezuje sa još jednim smrtnim slučajem koji su mediji pomno pratili. Reč je o Ilajdži Mekejnu, koji je pružao otpor policiji prilikom privođenja, zbog čega mu je hitna pomoć dala veliku dozu ketamina - najmanje 500 miligrama - kako bi ga umirili. 

Srce mu je stalo još u ambulantnim kolima i više nikada nije povratio svest, a moždana smrt proglašena je samo nekoliko dana kasnije.

Još traje suđenje medicinskom osoblju koje mu je dalo smrtonosnu dozu.

Kakvi se sve rizici povezuju s ketaminom?

Ketamin se takođe ilegalno koristi kao droga zbog sposobnosti da korisniku pruži iskustvo "odvajanja od tela", kao i kratkotrajne halucinacije.

Predoziranje ovim lekom može da dovede do niza simptoma, uključujući amneziju i napade slične epileptičnim. Takođe može da izazove padanje u nesvest i opasno usporeno disanje, ali retko izaziva smrt, ukoliko je jedini medikament koji osoba koristi, piše NPR, pozivajući se na Američke centre za lečenje bolesti zavisnosti.

Međutim, može biti fatalno čak i njegovo kombinovanjem sa alkoholom, a povezuje se i sa nehotičnim povredama ili smrtnim ishodima u saobraćajnim nesrećama.

Ketamin je od strane Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije registrovan isključivo kao lek za za primenu kod životinja, najčešće konja i goveda.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin