Zdravlje

Prelazak iz toplog u hladno znači i promenu ishrane: Nutricionistkinja otkriva šta da jedemo, a šta da izbegavamo

Komentari
Euronews Srbija

Autor: Euronews Srbija

04/10/2025

-

16:27

veličina teksta

Aa Aa

Jesen i zima donose promene ne samo u garderobi, već i na trpezi. Da li znamo šta nam zaista prija u ovom periodu godine? O tome šta treba konzumirati, a šta izbegavati za Euronews Srbija je govorila nutricionistkinja Ana Banduka Todorović. Ona ističe da se dogodio nagli prelaz između toplog i hladnog vremena i da sada naš organizam pokušava da uspostavi ravnotežu i poboljša termoregulaciju.

"Odjednom se uletelo u hladne dane. Mahom se svi osećaju malo umornije i pospanije, možda imaju neke promene i raspoloženja", kaže Ana Banduka Todorović. 

Napominje da nam sada treba više energije, možda i više kalorija kako bismo zagrejali telo.

"Znamo da postoje određene vrste namirnica koje greju naše telo i sad je potpuno drugačija ishrana u odnosu na ono što smo konzumirali pre mesec dana. Postoje određene namirnice koje će zagrejati naše telo, ali ono što je još važnije od toga, sačuvaće nas od predstojećih virusnih infekcija", navela je. 

Posebno ističe heljdu kao prirodnu namirnicu koja greje naše telo.

"Našim ljudima ona nije prijemčiva po ukusu, jer je malo gorka. Ona zapravo nije prava žitarica, već pseudožitarica. Ovde na tržištu je možemo naći u zrnu, brašnu, tako da je možemo dodavati recimo kaši od ovsa koju ljudi sad često konzumiraju. Ili u mešavinu za hleb", rekla je nutricionistkinja. 

Unsplash/mohamed hassouna

 

Osim toga, kako kaže, zdravo je konzumirati dosta đumbira koji možemo dodat u čorbu, rižoto ili u bilo koje kuvano jelo.

"Specifičnog je ukusa, ali zasigurno greje naše telo. Čaj od đumbira sa medom i limunom je fantastičan. Ko ne voli ljuto, biber greje,  i ren u supi. To je nešto što mi tradicionalno i koristimo". navela je. 

Kada je reč o konzumaciji mesa, kaže da ono kada je pravilno pripremljeno i kada se unosi umereno, takođe zagreva naš organizam.

"Ima tu dosta trikova, ali ovo je nešto najosnovnije i najjednostavnije", navela je nutricionistkinja. 

"Najvažnije konzumirati meso u izvornom obliku"

Na pitanje koju vrstu mesa bi trebalo da jedemo ističe da je najvažnije da se ono konzumira u izvornom obliku i da se izbegavaju mesne prerađevine.

"Ono što mi preporučujemo su ćureći i pileći file, ko je u mogućnosti teleći i juneći. Juneće meso se preporučuje bar jedanput u toku nedelje zato što ima značajnu količinu gvožđa i vitamina B. Tako da je ono odlično", rekla je Ana Banduka Todorović.

profimedia

 

Kako dodaje, ono na čemu treba posebno insistirati, a što mi ovde nemamo naviku, to je da se jede riba.

"Kada je riba u pitanju, ono što preporučujem, to je pastrmka, skuša, oslić. Ali je jako bitno da je imamo zastupljeno jednom tokom nedelje, dva puta je optimum. Ukoliko hoćemo da naviknemo naše mališane, ako mi konzumiramo tu ribu, i oni će biti jako radi da je konzumiraju", poručila je. 

Koju ribu preporučuju nutricionisti?

Govoreći o živi u ribi, ističe da je nedavno rađena studija o njenoj štetnosti po organizam.

"Može da utiče i na plodnost i imunitet, i na pojavu kancerogenih oboljenja. Ali to je samo u slučajevima kada se ona mnogo konzumira, pa je njen efekat veliki, kumulativan, pa izazove tako nešto. Međutim, ukoliko koristimo tunjevinu jedanput, do maksimalno dvaput u toku jedne nedelje, to neće biti problematično. Samo ako konzumirmao tunjevinu, važno je da koristimo onu koja nije u ulju, ili da ga cedimo. Da biramo onu koja je u sopstvenom soku", naglasila je. 

profimedia

 

Dodaje da su sardine takođe jako zdrave, ali da i one treba da budu oceđene od ulja.

"Pogotovo za žensku populaciju koja je u menopauzi, kada im treba više kalcijuma i vitamina D. I deci je korisno davati sardine. Ali to je jedanput nedeljno optimalno, za tunjevinu dvaput. Tada nam se neće dogoditi da unesemo živu. Ona je zapravo najviše u morskim ribama. Preporuka je za naše stanovništvo da konzumiraju pastrmku. Ona je slatkovodna, čista riba, koja je prilagođena za naše podneblje", kaže nutricionistkinja. 

Kompletno gostovanje Ane Banduke Todorović pogledajte u video-prilogu. 

Komentari (0)

Magazin