Zdravlje

Novi soj ptičjeg gripa H10N3 zabeležen u Kini, simptomi su visoka temperatura i malaksalost

Komentari

Autor: M. M.

01/06/2021

-

20:48

Novi soj ptičjeg gripa H10N3 zabeležen u Kini, simptomi su visoka temperatura i malaksalost
Novi soj ptičjeg gripa H10N3 zabeležen u Kini, simptomi su visoka temperatura i malaksalost - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Novi soj ptičjeg gripa tipa H10N3 detektovan je kod 41-godišnjeg pacijenta u istočnoj regiji Jiangsu, saopštio Nacionalni komitet za zdravlje Kine (NHC).  

Pacijent čije ime nije objavljeno, javio se u lokalnu bolnicu 18. aprila, nakon što je pet dana ranije osetio simptome poput povišene telesne temperature i malaksalosti.

U saopštenju je navedeno da je nakon opsežnih pretraga otkriven virus H10N3, piše Rojters.

Kako je saopšteno, radi se o virusu manjeg intenziteta prenosa i među pticama, a mogućnost masovnog širenja među ljudima je mala.

Mnogo različitih sojeva ptičijeg gripa prisutno je u Kini, a neki sporadično zaraze ljude, obično one koji rade sa živinom.

Muškarac hospitalizovan zbog visoke temperature i malaksalosti

Muškarac, stanovnik grada Ženjang, hospitalizovan je 18. aprila, a deset dana kasnije mu je dijagnostikovana H10N3, saopštila je zdravstvena komisija. Nisu izneti detalji kako je čovek zaražen.

On je sada u stabilnom zdravstvenom stanju i sprema se za odlazak kući. Istraga njegovih bliskih kontakata nije pronašla druge slučajeve, saopštio je NHC, kao da nije objavljen nijedan drugi slučaj ljudske infekcije H10N3 na globalnom nivou. 

H10N3 je slabo patogen, što znači da uzrokuje relativno manje ozbiljne bolesti kod živine i nije verovatno da će izazvati izbijanje velikih razmera.

"Nije čest virus", rekao je Filip Klaes, regionalni laboratorijski koordinator Urgentnog centra za prekogranične bolesti životinja.

Za poslednjih 40 godina prijavljeno je samo oko 160 izolovanih slučajeva, uglavnom kod divljih ptica ili vodenih ptica u Aziji i nekim delovima Severne Amerike, a do sada nije otkriven nijedan kod pilića, dodao je on.
 
Analiza genetskih podataka virusa biće neophodna da bi se utvrdilo da li podseća na starije viruse ili je reč o novoj mešavini različitih virusa, rekao je Klaes.

U Kini je prisutno nekoliko sojeva ptičjeg grupa i ponekad se desi da dođe do zaraze, ali nije bilo većeg broja obolelih kod ljudi od 2016-2017, kada je soj H7N9 usmrtio oko 300 ljudi.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin