Zdravlje

Dr Šekler otkriva da li vakcinisane osobe treba da se samoizoluju nakon rizičnog kontakta

Komentari

Autor: Tara Tomović

03/06/2021

-

16:37

Dr Šekler otkriva da li vakcinisane osobe treba da se samoizoluju nakon rizičnog kontakta
Dr Šekler otkriva da li vakcinisane osobe treba da se samoizoluju nakon rizičnog kontakta - Copyright Prinstcreen YouTube/Televizija Forum; pixabay.com

veličina teksta

Aa Aa

Vakcine protiv koronavirusa pružile su jedini mogući izlaz iz pandemije, ali iako nude određeni nivo slobode, one nas neće pak, u potpunosti izuzeti od poštovanja pravila.

Iako je rizik da se potpuno vakcinisana osoba zarazi koronom nizak, svako ko ima simptome ove bolesti trebalo da se izoluje od drugih i uradi test.

Takođe, svaka nevakcinisana osoba koja dođe u kontakt sa zaraženim trebalo bi da se izoluje i prati simptome. Međutim, da li bi to trebalo da važi i za vakcinisane osobe?

Prema pisanju britanskog Telegrapha, samoizolacija bi mogla da bude obavezna i za vakcinisane osobe koje su došle u kontakt sa kovidom i posle 21. juna, kada se u ovoj zemlji očekuje popuštanje svih mera.

Britanski ministar za vakcinaciju Nadim Zahavi rekao je članovima parlamenta, na koje se Telegraph poziva, da bi to moglo da bude obavezujuće i posle 21. juna.

"Čak iako ste primili dve doze bilo koje vakcine, a ja sam imao taj slučaj u porodici, možete i dalje dobiti kovid i zbog toga se morate izolovati i biti u karantinu", navodno je rekao.

Kada su ga britanski mediji pitali da potvrdi ovu izjavu, Zahavi je izjavio da "treba sačekati 14. jun kada će reći više o toj temi".

Da li bi ovako nešto trebalo da bude preporuka i u Srbiji?

Dr Milanko Šekler, virusolog i mikrobiolog Veterinarskog instituta u Kraljevu za Euronews Srbija ističe da ne vidi potrebu za ovakvom preporukom.

"To sve ima svoje opravdanje u izvesnom broju slučajeva i tu se ponajviše radi o efikasnosti vakcina. Na primer, ako vakcina nije sto odsto efikasna nego 80, onda onih 20 odsto ljudi koji su se vakcinisali, mogu da dobiju simptome. Virus u nekom trenutku može da se umnoži i među vakcinisanisanima. Međutim, verovatnoća da vakcinisana osoba izlučuje virus u dovoljnoj količini da zarazi nekoga, jako je mala"

Tanjug/AP/Andreea Alexandru

 

 

Dr Šekler ističe da se to može desiti u teoriji, ali kod jedne osobe u 10.000 slučajeva, te stoga ne vidi razlog da vakcinisani nakon kontakta sa kovidom 19 budu u izolaciji.

U prilog tome, govori i vodič američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti u kojem piše da vakcinisane osobe bez simptoma sličnih kovidu ne treba da borave u samoizolaciji, niti da im se ograničava odlazak na posao budući da je rizik od infekcije nizak.

Izuzetak u kojem se testiranje (ali, ne i karantin) i dalje preporučuje jeste kada je potpuno vakcinisana izložena kovidu u domu za stare ili u nekoj sličnoj instituciji.

S druge strane, odluka o obaveznoj samoizolaciji vakcinisanih osoba u Britaniji može biti doneta i zbog toga što u ovoj zemlji vlada "trka" između vakcinacije i širenja novih sojeva.

Novi sojevi nisu razlog za brigu

Govoreći o novim sojevima, dr Šekler ističe da se u Srbiji redovno prati situacija, ali da se ne pričama o mutacijama virusa ne treba opterećivati.

"Medicinski fakultet u Beogradu redovno prati i kontroliše interesantne uzorke, ali to je stvar za nauku i priča o sojevima nema praktičnu primenu. Kada se bude desio neki mutatni oblik koji može da ubija vakcinisane, verujte mi, tada ćete znati", zaključio je u razgovoru za Euronews Srbija.

 

 

Komentari (0)

Magazin