Zdravlje

Mentalno stanje nacije: Pandemija kod polovine građana Srbije okidač za depresivne tegobe, adaptacija nije rešenje

Komentari

Autor: Euronews Srbija

01/02/2022

-

09:05

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Društvo psihologa Srbije izrazilo je svoju duboku zabrinutost povodom kontinuirane političke krize koja, pored političkih ekonomskih socijalnih, zdravstvenih i drugih posledica, značajno narušava i mentalno zdravlje građana o čemu svedoče i brojna psihološka istraživanja sprovedena u poslednje vreme.

Prema studiji ove organizacije, 46 odsto ispitanih imalo je povišen nivo depresivnih tegoba. Rezultati su još gori kada govorimo o anksioznosti i doživljaju stresa ističe Tamara Džamonja Ignjatović predsednica Društva. 

"Mi ovde ne govorimo o dijagnozama depresije i anksioznog poremećaja, već samo o tegobama koji se manifestuju u spektru depresivnosti i anksioznosti, stresa, naše iritabilnosti. U svakom slučaju, pada nam prag tolerancije", ističe Džamonja Ignjatović.

Ona naglašava da je u Srbiji sprovedeno nekoliko različitih istraživanja, ali su rezultati bili manje-više isti. Istraživanja na kojima je predsednica Društva psihologa radila, ispitivala je mentalno zdravlje najugroženijih profesija – lekara, medicinskih tehničara i socijalnih radnika.

"Kako smo reagovali zavisilo je od konteksta u kojoj nam se pandemija dešavala", kaže.

Istraživanja su se fokusirala na aktuelnu pandemiju, kao faktor koji prvenstveno deluje na mentalno zdravlje opšte populacije, tj. generalno stanje u društvu.

"Pandemija nije došla u vakumu dešavanja. Kako smo reagovali zavisilo je od konteksta u kojem nam se pandemija dešavala. Pandemija je pojedine probleme samo učinila vidljivijim. Važan je i način kako se reagovalo na pandemiju, kakav je bio odgovor vlasti", dodaje.

Kao problemi se navode ekološki faktor, polarizacija u medijima, struktura u poslovima... Ipak, Tamara Džamonja Ignjatović smatra da je cela situacija kulminirala ili čak, možda dala nadu za promene, sa ekologijom.

"To je došlo kao 'šlag na tortu'. Okinula se svest da nešto moramo da menjamo i da počnemo otvoreno da govorimo", dodaje naša sagovornica.

"Adaptacija nije rešenje"

Predsednica Društva psihologa Srbije naglašava da je bitno govoriti o posledicama pandemije. Dodaje da psiholozi ne mogu uvek da savetuju ljudima da se adaptiraju na promene.

"Meni se lično čini da su ova negativna zbivanja doprinela da se konačno probudimo i da verujemo da možemo da promenimo nešto više i značajnije, a ne samo da se adaptiramo i da podnosimo stvarnost kakva jeste", ističe Tamara Džamonja Ignjatović.

Psihološkinja savetuje da svaki pojedinac mora da probudi sopstveni doživljaj kontrole nad svojim životom.

"To znači da je odgovoran za ono što govori, za ono što misli i kako deluje na sredinu. Jako dugo smo se povlačili, ćutali i trpeli, a to se odrazilo na naše mentalno zdravlje", zaključila je.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin