Zdravlje

Svetska zdravstvena organizacija: Jačanje saradnje s Kinom na utvrđivanju porekla kovida

Komentari

Autor: Tanjug

05/02/2022

-

15:33

Svetska zdravstvena organizacija: Jačanje saradnje s Kinom na utvrđivanju porekla kovida
Svetska zdravstvena organizacija: Jačanje saradnje s Kinom na utvrđivanju porekla kovida - Copyright Tanjug/AP/Anja Niedringhaus

veličina teksta

Aa Aa

Generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije (SZO) izjavio je danas da je sa kineskim premijerom Li Kećijangom razgovarao o potrebi jačanja saradnje na utvrđivanju porekla koronavirusa, kontroverznog pitanja koje je doprinelo da se pogoršaju odnosi Pekinga sa Zapadom.

Tedros Adanom Gebrejesus je i ranije vršio pritisak na Kinu da bude pristupačnija sa podacima i informacijama u vezi sa poreklom virusa, prenosi Rojters.

"Drago mi je što sam se sreo sa premijerom Li Kećijangom. Razgovarali smo o kovidu 19 i potrebi za većima naporima da se vakcina učini pristupčnijom, a pristup imunizaciji pravičnijim kako bismo ove godine uspeli da vakcinišemo 70 odsto svetske populacije", napisao je Tedros na Tviteru.

On je naveo da su takođe razgovarali "o potrebi da se uspostavi snažnija saradnja na utvrđivanju porekla korona virusa, utemeljena u nauci i na dokazima". SZO je prošle godine osnovala Naučnu savetodavnu grupu sa zadatkom da se utvrdi poreklo novih patogena i pozvala Kinu da dostavi neobrađene podatke kako bi pomogla u istrazi, ali Kina je to odbila, pozivajući se na pravila privatnosti pacijenata.

Kina je u više navrata odbacivala optužbe da je korona virus "pušten" iz laboratorije u Vuhanu, gde je koronavirus prvu put identifikovan krajem 2019. godine.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin