Zdravlje

U Mumbaiju otkriven novi soj korone XE, zarazniji od prethodnih

Komentari

Autor: Tanjug

06/04/2022

-

15:39

U Mumbaiju otkriven novi soj korone XE, zarazniji od prethodnih
Voz - Copyright EPA/Divyakant Solanki

veličina teksta

Aa Aa

U Indiji je danas otkriven prvi slučaj novog soja koronavirusa pod imenom XE i to u gradu Mumbaiju, saopštila je Opštinska uprava. Takođe, otkriven je i jedan slučaj soja Kapa, a indijski medij NDTV prenosi da pacijenti oboleli od novog soja nemaju zasad ozbiljne simptome.

Svetska zdravstvena organizacija saopštila je prošle nedelje da bi novi mutirani soj XE mogao da bude zarazniji od bilo kog prethodnog. Ovaj soj je otkriven na početku 2022. godine, a Britanska zdravstvena agencija je 3. aprila objavila da je XE prvi put otkriven 19. januara i od tada je detektovano 637 slučajeva u Velikoj Britaniji.

XE je "rekombinant" i mutacija je BA.1 i BA.2 omikron podsojeva. Rekombinante mutacije se pojavljuju kada je pacijent inficiran sa više sojeva kovida. Sojevi tada mešaju međusobno genetski materijal tokom replikacije i formiraju novi soj, objasnili su britanski eksperti u dokumentu objavljenom u "Britiš medikal džurnal".

SZO je navela da je procena da je XE za 10 odsto zarazniji od podsoja omikrona BA.2.

"Preliminarne procene ukazuju da je širenje veće za 10 odsto u poređenju sa BA.2, međutim, ova otkrića zahtevaju dalju potvrdu", navela je zdravstvena agencija UN.

Od 230 pacijenata u Mumbaiju čiji su uzorci sekvencirani, 228 je pozitivno na Omikron, jedan na Kapa soj i jedan na XE.

Ukupno 21 pacijent smešten je u bolnicu, neki od njih i uz kiseoničku potporu. Od 21 pacijenta 12 je nevakcinisano, dok je devet primilo dve doze.

Komentari (0)

Magazin