Zdravlje

Šta znamo o novoj ruskoj vakcini Sputnjik Lajt koja se prima u samo jednoj dozi?

Komentari

Autor: Tara Tomović

07/05/2021

-

15:58

Šta znamo o novoj ruskoj vakcini Sputnjik Lajt koja se prima u samo jednoj dozi?
Šta znamo o novoj ruskoj vakcini Sputnjik Lajt koja se prima u samo jednoj dozi? - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Ruska vakcina Sputnjik V koja se smatra jednom od najefikasnijih u borbi protiv kovida 19, a koja je izašla iz tvornice Instituta "Gamaleja" dobiće svog naslednika, cepivo Sputnjik Lajt.

Prema dostupnim podacima iz Instituta, u pitanju je revolucionarna kovid vakcina koja se daje u samo jednoj dozi i ima skoro 80 odsto efikasnosti. Vakcina je 6. maja dobila dozvolu za upotrebu u Rusiji.

Sputnjik Lajt se pokazao kao efikasna vakcina protiv svih sojeva korona virusa što je Institut "Gamaleja" dokazao tokom laboratorijskih testova.

Koliko je efikasna?

Rezultati prve i druge faze ispitivanja pokazali su da se antitela razvijaju kod 96,9 odsto pojedinaca 28. dana od primanja vakcine.

Istovremeno, ćelijski imuni odgovor S proteina virusa korona razvija se kod 100 odsto dobrovoljaca već 10. dana.

Kada su u pitanju oni koji su već imali korona virus, rezultati ispitivanja pokazuju da primanje Sputnjik Lajta može da poveća nivoe IgG antitela za više od 40 puta kod 100 odsto vakcinisanih 10 dana nakon imunizacije.

Ono što je najvažnije jeste da nije bilo ozbiljnih nuspojava nakon primanja Sputnjik Lajt vakcine ni kod jednog od dobrovoljaca.

Šta se nalazi u vakcini?

Vakcina Sputnjik Lajt ujedno je "zahvalna" i za skladištenje i logističke zahteve, a biće dostupna i po ceni nižoj od 10 američkih dolara.

Sputnjik Lajt se zasniva na dobro proučenom ljudskom adenovirusu na osnovu kojeg je napravljena i vakcina Sputnjik V. Ovakva platforma pokazala se sigurnom i efikasnom, bez dugoročnih neželjenih efekata što je potvrđeno u preko 250 kliničkih ispitivanja sprovođenih širom sveta tokom protekle dve decenije. Inače, upotreba humanih adenovirusa u razvoju vakcina počela je još 1953. godine.

"Sputnjik Lajt će pomoći u sprečavanju širenja virusa korona bržom imunizacijom većih grupa stanovništva, kao i podržavanjem visokog nivoa imunuteta kod onih koji su prethodno već bili zaraženi. Vakcina nudi snažnu vrednost u početnoj vakcinaciji i ponovnoj vakcinaciji, kao i povećanju efikasnosti kada se prima u kombinaciji sa drugim vakcinama", rekao je Aleksandar Gintsburg, direktor Instituta "Gamaleja".

 

Komentari (0)

Magazin