Zdravlje

Udruženje Punim plućima: Nakon Vojvodine, preventivni pregledi na karcinom pluća od naredne godine i u Beogradu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

18/11/2022

-

10:45

Udruženje Punim plućima: Nakon Vojvodine, preventivni pregledi na karcinom pluća od naredne godine i u Beogradu
Udruženje Punim plućima: Nakon Vojvodine, preventivni pregledi na karcinom pluća od naredne godine i u Beogradu - Copyright Pexels

veličina teksta

Aa Aa

Program za rano otkrivanje karcinoma pluća zaživeo je u Vojvodini, a od naredne godine počinje da se sprovodi i u Beogradu, kao pilot projekat, sa tendencijom širenja na celu zemlju, saopštilo je Udruženje za borbu protiv raka pluća "Punim plućima".

Karcinom pluća predstavlja vodeći uzrok smrtnosti od svih maligniteta kako u svetu, tako i u Srbiji, dok broj obolelih raste svake godine. Poslednjih godina poprima razmere epidemije. Od ove vrste raka u našoj zemlji oboli gotovo 7.000, a na žalost umre više od 5.000 osoba.

Jedan od najvažnijih preduslova uspešnog lečenja je upravo rano otkrivanje raka pluća, što u Srbiji nije slučaj. Kod više od 70 odsto pacijenata, rak pluća otkrije u poslednjem stadijumu, kada su šanse za preživljavanje gotovo iscrpljene. Od raka pluća najčešće oboljevaju muškarci, pušači, srednjeg i starijeg životnog doba. Novembar je mesec posvećen borbi protiv raka pluća.

Kampanju "Punim plućima" podržali su i reprezentativci Srbije u fudbalu.

"Skrining program ima dodatni značaj, jer omogućava rano otkrivanje raka pluća svima koji su u riziku, što je preduslov za bolje ishode lečenja. Pored prevencije, kao Udruženje, zalažemo se i za proširenje indikacija savremenih terapija, za koju postoji najava od direktorke RFZO da će se desiti, čime će se povećati šanse obolelih za izlečenje. U Srbiji se, trenutno, oko 650 pacijenata obolelih od raka pluća leči savremenom terapijom. Od toga više od 400 je na imunoterapiji - kaže Olja Ćorović iz Udruženja za borbu protiv raka pluća “Punim Plućima”.

Skrining program podrazumeva detekciju karcinoma pluća pomoću niskodoznog skenera (LDCT), uz pomoć kojeg se se mogu prikazati manje tumorske senke, koje nije moguće videti uobičajenim dijagnostičkim postupcima (RTG). Ovom metodom u Vojvodini je do sada pregledano više od 1.900 pacijenata. Kod njih 34 je otkriven karcinom pluća koji je bio asimptomatski, a kod 50 odsto njih u početnom stadijumu.

Na rano otkrivanje raka pluća treba da budu obuhvaćene visokorizične grupe, u koje spadaju osobe starije od 50 godina, pušači, kao i oni koji imaju porodičnu istoriju obolevanja od raka pluća ili druge hronične plućne bolesti.

profimedia

 

"Skoro 50 odsto pacijenata, koji su se javili na skrining, bilo je između 60 i 70 godine. Ono što je interesantno jeste da se 87 odsto njih izjasnilo kao aktivni pušači, a samo 13 odsto kao bivši pušači. Statistika pokazuje da je u poslednjih 10 godina bilo samo devet odsto nepušača među obolelima, 27 odsto bivših pušača, a najviše je bilo aktivnih pušača, čak 66 odsto", kaže dr Goran Stojanović, upravnik klinike za pulmološku onkologiju, Instituta za plućne bolesti Vojvodine, a navodi se u saopštenju.

Od naredne godine, plan je da skrining na rano otkrivanje raka pluća zaživi i u Beogradu, u početku kao pilot projekat.

Eksperti koji se bave rakom pluća iz čitave Srbije trenutno pišu vodič za rak pluća koje će izdati Ministarstvo zdravlja. Prvi deo vodiča biće posvećen upravo skriningu raka pluća. Na taj način dobićemo jasne smernice za skrining program, koje će doktori moći da koriste i da se pridržavaju kako u dijagnostici, tako i u lečenju raka pluća. Što se tiče samog projekta za rano otkrivanje raka pluća, očekujem da će započeti početkom 2023. godine. Inicijalno će biti obuhvaćeno nekoliko beogradskih opština, a potom se nadam da ćemo u narednom periodu proširiti na celu Srbiju. Sada je pravo vreme da se bavimo prevencijom, jer je statistika sumorna, koju možemo promeniti samo ukoliko krenemo sa ranom dijagnostikom i lečenjem", naveo je Ass. dr Mihailo Stjepanović, direktor Klinike za pulmologiju UKC Srbije.

Državni sekretar Ministarstva zdravlja prof. dr FErenc Visko upozorio je da osim pušenja i aerozagađenje predstavlja faktor rizika za nastanak raka pluća.

Predstavnici zdravstvenih vlasti najavljuju da će se u narednom periodu proširiti lista lekova, koja će uključiti i generičke i inovativnine terapije.

"Pluća su svakako prioritet, svesni smo da postoji potreba za daljim unapređenjem terapijskih opcija. Komisija će odlučivati o tome, ali pacijenti mogu da očekuju proširenje liste, nadam se već do kraja godine. To bi značilo da će u istoj godini Republički fond za zdravstveno osiguranje dva puta staviti inovativne lekove na listu", zaključila je Vesna Vuković Kojović, ispred Republičkog Fonda za zdravstveno osiguranje.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin