Zdravlje

Sve veći broj novih procedura uzima maha: Posao kardiohirurga preuzimaju interventni kardiolozi

Komentari

Autor: Tanjug

30/01/2023

-

16:06

Sve veći broj novih procedura uzima maha: Posao kardiohirurga preuzimaju interventni kardiolozi
Sve veći broj novih procedura uzima maha: Posao kardiohirurga preuzimaju interventni kardiolozi - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Kardiohirurzi su godinama bili na vrhu medicinske profesije, jer se od njih očekivalo da spasu ljude sa teškim srčanim oboljenjima, ali sada je interventna kardiologija u usponu i preuzima njihove poslove.

U Velikoj Britaniji se godišnje uradi 14.000 operacija ugrađivanja bajpasa, odnosno premošćavanja koronarne arterije, a u SAD 200.000. Vena ili arterija se uzimaju sa drugog mesta u telu i ušivaju u arterije koje snabdevaju srce, iznad i ispod blokiranih krvnih sudova, omogućavajući krvi da ih "zaobiđe", piše list "Ekonomist".

Oko 180.000 Britanaca i 800.000 Amerikanaca godišnje doživi srčani udar usled nedostatka kiseonika zbog blokade srčane arterije.

Kada se kardiohirurgija pojavila, postala je jedna od najprestižnijih i najnagrađivanijih grana medicine, a sve do kasnog 19. veka hirurzi su bili uvereni da je srce toliko delikatan organ da bi čak i dodir sa njim prouzrokovao smrt. 

Uvođenje katetera u srce kroz krvne sudove postalo je glavni pristup za rešavanje blokada u koronarnim arterijama i problema sa srčanim zaliscima. U Britaniji takve procedure uglavnom ne sprovode kardiohirurzi, već takozvani interventni kardiolozi, koji imaju posebnu specijalnost. 

Uspeh u sprovođenju novih procedura u poslednjih nekoliko decenija bio je zapanjujući - broj samo jedne vrste minimalno invazivne procedure u Velikoj Britaniji, implantacije stentova, povećao se sa oko 10.000 u 1991. na nešto više od 100.000 u 2019. i 2020. godini, a dugoročni trend je sličan i u SAD. 

Iako je broj konsultantskih kardiohirurga u Britaniji uglavnom statičan – 257 prema poslednjim podacima – za njih ima sve manje posla, jer njihove poslove preuzimaju interventni kardiolozi, a prema mišljenju pojedinih stručnjaka, konvencionalni kardiohirurzi neće postojati za nekoliko godina.

Komentari (0)

Magazin