Život

Mora rastu, planine se smanjuju: Mont Blan za dve godine niži dva metra

Komentari

Autor: Euronews

05/10/2023

-

22:11

Mora rastu, planine se smanjuju: Mont Blan za dve godine niži dva metra
Mora rastu, planine se smanjuju: Mont Blan za dve godine niži dva metra - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

U septembru ove godine, najviši vrh u zapadnoj Evropi  Mont Blan bio je visok 4.805,59 metara što je za 2,22 metra niže u odnosu na prethodno merenje iz 2021. godine, objavili su u četvrtak  geodetski stručnjaci iz Gornje Savoje. 

profimedia

 

Debljina pokrivača od leda i snega pokazuje da se visina planine menja iz godine u godinu u zavisnosti od vetra i vremena. Razlika izmerena ove godine može biti posledica manjih padavina tokom leta, što je već primećeno u prošlosti, rekao je Žan de Gare, glavni geodeta za departman Gornje Savoje na konferenciji za štampu u Šamoniju, prenosi Euronews. 

Pozvao je ljude da merenje ne koriste da bi "samo nešto saopštili" jer je moguće da Mont Blan za dve godine bude viši.

"To nije pitanje trenutka niti aktuelne analize. Mi prikupljamo podatke za buduće generacije, nismo tu da ih tumačimo, to ostavljamo naučnicima", kaže Gare.  

Zašto istraživači mere Mont Blan?

Opremljeni najsavremenijim alatima i, prvi put, dronom, dvadesetak ljudi podeljenih u osam grupa sa užadima, popelo se na vrh sredinom septembra. Oni su nekoliko dana vršili merenja Mon Blana tačku po tačku. 

Istraživači mere stenoviti vrh svake dve godine od 2001. kako bi prikupili informacije o uticaju klimatskih promena u Alpima.

"Dosta smo naučili iz ovih kampanja merenja - znamo da se vrh stalno menja u visini i položaju, i te promene mogu da budu i do pet metara", rekao je Gare.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin