Život

Ukrajinski bračni par od ruskih uniformi pravi vudu lutke: "Dobija se i uputstvo kako kupci mogu da ih muče"

Komentari

Autor: Staša Rosić

17/10/2023

-

18:45

Ukrajinski bračni par od ruskih uniformi pravi vudu lutke: "Dobija se i uputstvo kako kupci mogu da ih muče"
Ukrajinski bračni par od ruskih uniformi pravi vudu lutke: "Dobija se i uputstvo kako kupci mogu da ih muče" - Copyright EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO

veličina teksta

Aa Aa

Jedan bračni par iz Ukrajine došao je na ideju da prikuplja novac za pomoć vojsci svoje domovine, tako što su počeli da prodaju vudu lutke od uniformi ruskih vojnika. "Vudu Orkovi" (Voodoo Ork) kako se zovu njihove lutke, dobile su ime po pogrdnom nazivu za pripadnike ruskih vojnih snaga, pozajmljenom iz Tolkinovih knjiga "Gospodar prstenova" i lutkama poreklom iz tradicije zapadne Afrike koje se koriste u magijske svrhe.

"Mi smo obična ukrajinska porodica oko koje se okupio tim istomišljenika i volontera, kako bismo pomogli našoj vojsci da dobije rat koji je započela Rusija", stoji u opisu zvaničnog sajta, na kom Aleksej i Marijana Poštar prodaju svoje rukotvorine po ceni od 99 dolara.

EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO

Marijana demonstrira paljenje vudu lutke

Na lutkama su već označene "rane", a neke imaju zavoje i amputirane noge. Na strani se nalazi i uputstvo kako kupci mogu da nastave i sami da "muče" ove lutke.

"Sve naše lutke napravljene su od uniformi ruske vojske, koje su nam ukrajinski borci poslali u znak zahvalnosti. Danas su 'Vudu Ork' lutke postale popularne ne samo u Ukrajini, nego i celom svetu. Nikoga ne ostavljaju ravnodušnim - ili im se dive ili ih se plaše, ali mnogi žele da ih imaju", stoji u opisu sajta.

EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO

 

Marijana i Aleksej su pre rata bili treneri džijudžicua, a nakon početka sukoba na proleće 2022. neko vreme su bili razdvojeni, jer je Aleksej otišao na front, a Marijana sa detetom i ljubimcima izbegla u Poljsku. 

EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO

 

Ipak, odlučila je da se vrati i da, kako navodi u opisu, pomaže vojsci. 

"Ode jeseni 2022. počela sam da pravim i šalem sveće za rovove na frontu, a kasnije, zahvaljujući brižnim ljudima i odeću, remene za evakuaciju, hranu i lekove. 'Voodoo Orcs' projekat nastao je kao pomoć ukrajinskoj vojsci - deo novca koji dobijamo od prodaje lutaka, usmerava se za pomoć ukrajinskoj vojsci i građanima pogođenim ratom", navela je Marijana na sajtu.

Na tržištu i vudu lutke sa likom Putina

Na svetskim sajtovima na kojima se trguju rukotvorine, kao što je Etsy, od početka rata mogu se naći i vudu lutke sa likom Putina. 

profimedia

Izbušena vudu lutka uz sliku Vladimira Putina okačena je preko puta Ruskog konzulata u Frankfurtu početkom ove godine, gde se često održavaju antiratni protesti

Neke od njih dolaze sa iglama sa oznakama ukrajinske zastave, a sliku jedne od njih svojevremeno je na Tviteru podelio savetnik ukrajinskog ministra unutrašnjih poslova Anton Geraščenko, ali ju je kasnije izbrisao.

Sledbenici vudu magije veruju da lutke mogu da imaju posebnu povezanost s nekom osobom, ukoliko se naprave tako da što više liče na nju. Zato se od osobe kojoj su namenjene obično uzmu kosa, nokti ili deo odeće i dodaju lutkama. Igle koje se zabadaju u njih simbolizuju ljudske brige – koje zabadenjm igle prelaze na osobu s kojom je povezana.

Komentari (0)

Magazin