Život

Istorijski toranj u Bolonji se previše "iskosio": Preveliki rizik za turiste, biće privremeno zabranjena poseta

Komentari

Autor: Euronews

25/10/2023

-

19:30

Istorijski toranj u Bolonji se previše "iskosio": Preveliki rizik za turiste, biće privremeno zabranjena poseta
Istorijski toranj u Bolonji se previše "iskosio": Preveliki rizik za turiste, biće privremeno zabranjena poseta - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Italijanska vlada kritikovala je lokalno veće zbog toga što ne vodi odgovarajuću brigu o čuvenom tornju, prenosi Euronews.

Istorijska kula u gradu Bolonji na severu Italije zatvorena je za javnost tokom vikenda zbog zabrinutosti za njenu stabilnost. Kula Garisenda je već nagnuta, ali senzori su otkrili još nešto "zabrinjavajuće". Struktura je bila pod pomnim posmatranjem mesecima zbog sve većeg kretanja zbog slabosti u temelju.

"Radimo na tome da uradimo sve što treba", rekao je gradonačelnik Mateo Lepore tokom sastanka veća u ponedeljak. 

Istorijski spomenik izgrađen je između 1109. i 1119. godine i jedna je od takozvanih "kula bliznakinja" u Bolonji, zajedno sa višim Asinelijem, na koji turisti mogu da se popnu. Garisenda se uzdiže na 48 metara i nekada je bila jedna od desetina srednjovekovnih kula širom grada koje su podigli aristokratski stanovnici da bi pokazali svoje bogatstvo.

Još stepen pa kao toranj u Pizi

Struktura je već nagnuta četiri stepena , samo nešto manje od čuvenog nagiba Krivog tornja u Pizi koji ima nagib od pet stepeni. Sada je otkrivanje "nenormalnih oscilacija" dovelo do zatvaranja puteva oko strukture kako bi se omogućilo detaljno praćenje potencijalne nestabilnosti. 

Grupa naučnika je instalirala akustične senzore koji će detektovati škripanje ili pucanje, zajedno sa klatnom za praćenje kretanja. Putevi će ostati blokirani do petka, a susedna kula Asineli takođe je zatvorena za posetioce. 

Ministarstvo kulture Italije: Gradske vlasti Bolonje ležerne, "potcenile" opasnost

Usmeravanje saobraćaja van oblasti oko tornja nije bilo zbog straha za bezbednost, već da bi se omogućilo senzorima da zabeleže preciznije podatke, rekao je gradonačelnik Lepore. 

Garisenda je nagnuta već nekoliko vekova i u 14. veku je zbog straha od urušavanja skraćena za deset metara da bi i kasnije pretrpela nekoliko intervencija. Oko kule su postavljene čelične trake 2019. godine, a temelji su ojačani malterom 2022. godine, ali se čini da radovi nisu rešili problem. Lucia Borgonzoni, podsekretarka italijanskog ministarstva kulture, kritikovala je pristup lokalnog veća.

U razgovoru za italijansku štampu u nedelju, ona je rekla da je "zabrinuta" zbog oscilacija koje su do sada otkrivene. Ona je takođe sugerisala da je naučni tim zadužen za praćenje strukture u poslednjih pet godina "potcenio situaciju". 

Ona je dodala da će vlada izdvojiti oko 5 miliona evra iz italijanskog Nacionalnog plana oporavka i otpornosti (NRRP) koji finansira EU za restauracijske radove. 

"Vlada je krenula da spase kultni toranj u Bolonji nakon što je gradsko veće samo gubilo vreme", tvrdi ona.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin