Život

"Gala za džukce": Psi slikari pomažu prihvatilištu za napuštene životinje u Bristolu da prezime neizvesnu zimu

Komentari

Autor: Euronews

03/12/2023

-

14:19

"Gala za džukce": Psi slikari pomažu prihvatilištu za napuštene životinje u Bristolu da prezime neizvesnu zimu
Profimedia - Copyright Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Psi iz prihvatilišta za napuštene životinje u Bristolu oslobađaju svoju kreativnu energiju u dobrotvorne svrhe. Oni, naime, slikaju apstraktne slike, od čije prodaje doprinose finansiranju azila.

Rouzi i Alba su među najtraženijim psećim umetnicima i imaju zadatak daleko važniji od toga da zadovolje likovnu kritiku. Oni pomažu da se ublaže posledice koje su inflacija i rast troškova života u Velikoj Britaniji ostavili na život životinja, koje vlasnici opterećeni finansijkim problemima ostavljaju na ulici.

"Ljudi ne mogu da priušte osiguranje i veterinarsku brigu, pa ni samu negu pasa", kaže Bi Loson, specijalistkinja za ponašanje životinja iz prihvatilišta u Bristolu za Euronews.

Ispostave u Engleskoj i Velsu dobile su do kraja oktobra ove godine na staranje čak 17.838 napuštenih životinja. Ako se trend nastavi, brojka bi mogla da dostigne 21.417, u poređenju sa 16.118 koliko je registrovano 2020. godine.

Profimedia

 

"Mnogi centri za spasavanje životinja su prepuni, tako da se suočavamo sa zimskom krizom bez presedana", rekao je komesar inspektorata prihvatilišta Dermot Marfi.

Zbog toga se uprava dosetila kreativnih načina da poboljša finansijsko stanje, a jedan od njih je "Mutt Gala" (ili u prevodu "Gala za džukce") u decembru, događaj inspirisan Met Gala svečanošću u Njujorku, a na kom će na aukciji biti ponuđena umetnička dela koju su naslikali njihovi četvoronožni štićenici.

Umetnička "terapija" za pse

Loson kaže da se slikanje koristi i kao terapeutski alat za lutalice, koji u centar često stižu pod traumama usled napuštenosti i boravka na ulici.

"Sve što podstiče njuškanje, lizanje i žvakanje može da bude korisno, jer je to prirodno umirujuće ponašanje za pse. To pokreće lučenje neurotransmitera u njihovom mozgu zadužene za osećaj sreće", objašnjava ona.

Profimedia

 

Da bi namamili pse da se umetnički izraze, njihovi treneri koriste kikiriki puter i topljeni sir,.

"Na prazno platno stavimo malo netoksične farbe, pa preko toga plastičnu foliju. Zatim na nju stavimo njihove omiljene poslastice", objašnjava Džodi Benet iz prihvatilišta.

Neki energičniji psi neretko gaze po svom umetničkom delu, dok neki čak i celim telom stvaraju umetnička dela.

Beli haski Mejdžor jedan je od najpopularnijih umetnika u centru, a njegova dva dela "Uzbuđen I" i "Uzbuđen II" privukao je pažnju i kritičara i investitora.

"Njegove slike pokazuju koliko voli osećaj uzbuđenja. Zato su one velike, hrabre i haotične, baš kao Mejdžorova ličnost. On je zvezda u usponu", kaže Benet.

Komentari (0)

Magazin