Život

Obeležen Dan mrmota: Šta je simpatični Panksatoni Fil predvideo o dolasku proleća

Komentari

Autor: CNN

02/02/2024

-

20:29

Obeležen Dan mrmota: Šta je simpatični Panksatoni Fil predvideo o dolasku proleća
Tanjug/AP/Barry Reeger - Copyright Tanjug/AP/Barry Reeger

veličina teksta

Aa Aa

Danas je širom Severne Amerike obeležen takozvani Dan mrmota, kada se po tradiciji meteorološka prognoza za dolazak proleća poverava simpatičnim glodarima.

Panksatoni Fil, najpoznatiji "prognozer" u životinjskom carstvu, nije video svoju senku, što znači da nas ove godine očekuje brzi dolazak proleća. 

Ipak, CNN navodi da nemamo baš mnogo za radost, jer je Fil dosada retko pogađao. Štaviše, njegove prognoze bile su tačne u samo 39 posto slučajeva, otkako je ovaj ritual uveden 1887. godine.

Tanjug/AP/Barry Reeger

 

U Panksatoniju u američkoj državi Pensilvanija, gde se održava najveći skup povodom Dana mrmota, ove godine okupilo se više od 10.000 ljudi. 

Guverner Pensilvanije Džoš Sapiro najavio je Fila kao novog zvaničnog meteorologa te države.

"Panksatoni je centar svemira trenutno i drago mi je što ste svi tu", rekao je Šapiro.

Tradicija obeležavanja dana koji je tačno na sredini između najkraćeg dana u godini i prolećne ravnodnevice, postoji gotovo na svim meridijanima, a često su s njim povezane različite životinje.

U Srbiji tradicionalno dolazak proleća predviđaju medvedi i to na praznik Sretenje, a već nekoliko decenija ta odgovorna uloga poverena je stanovnicima Beogradskog zoo vrta. Prošle godine "meteorolozi" su bili tata i sin, Miša i Uroš.

Komentari (0)

Magazin