Život

Kontroverze oko ukrajinskog porekla i glasine o vezi sa oženjenim čovekom: Skandali primorali mis Japana da vrati krunu

Komentari

Autor: CNN

06/02/2024

-

21:15

Kontroverze oko ukrajinskog porekla i glasine o vezi sa oženjenim čovekom: Skandali primorali mis Japana da vrati krunu
Kontroverze oko ukrajinskog porekla i glasine o vezi sa oženjenim čovekom: Skandali primorali mis Japana da vrati krunu - Copyright Prinstscreen YouTube/maidigitv

veličina teksta

Aa Aa

Mis Japana, čiji je izbor naišao na oštre polemike u tamošnjim medijima, zato što je poreklom iz Ukrajine, našla se na udaru novog skandala, koji ju je primorao da vrati krunu.

Karolina Šino, prva osoba poreklom iz Evrope, koja je ikada izabrana za mis Japana, objavila je da će vratiti titulu, nakon što su lokalni mediji objavili da je bila u vezi sa oženjenim čovekom.

U objavi na Instagramu 26-godišnja manekenka izvinila se porodici čoveka s kojim su je doveli u vezu, kao i svim uključenim stranama i najavila da raskida ugovor sa agencijom koja ju je zastupala.

"Istinski mi je žao što sam izazvala tako mnogo nevolja mnogim ljudima i izdala one koji su me podržavali", objavila je Šino.

Organizatori izbora u međuvremenu su objavili saopštenje da je ona sama "tražila da se povuče iz takmičenja, iz ličnih razloga". Kaoru Vada, koja se nalazi na čelu asocijacije mis Japana dodala je da će titula zasad ostati bez vlasnice.

Da li mis Japana treba da bude osoba evropskog porekla?

Uprkos tome što je Šino živela u Japanu od pete godine života i tečno govori japanski, njena pobeda probudila je mnoge kontroverze, budući da su mnogi kritičari postavili pitanje kako neko ko nema etničke karakteristike Japanaca može da bude oličenje ideala lepote te zemlje.

Miss Nippon Association via AP

 

"Želela sam da budem priznata kao osoba iz Japana", rekla je Šino za CNN nakon pobede prošlog meseca.

"Stalno su mi govorili da nisam Japanka, ali ja to apsolutno jesam i zato sam ušla u takmičenje za mis Japana istinski verujući u sebe. Zaista sam srećna što sam dobila ovakvo priznanje", izjavila je sada već bivša misica.

Odluka da za mis Japana bude izabrana osoba evropskog porekla pokrenula je debatu na društvenim mrežama i otvorila pitanje uticaja zapadnih ideala lepote u Aziji.

"Ako je takmičenje za mis Japana zasnovano na konceptu lepote, lično želim da to bude na osnovu standarda japanske lepote", napisao je istoričar Hiro Jamašita na društvenoj mreži "X/Twitter" nakon pobede Šino.

"Ali sa izgledom Karoline Šino, etnička Japanka nema nikakve šanse za pobedu prema modernim vrednostima lepote", dodao je on.

Komentari (0)

Magazin