Život

Nemački ovčar protiv američkih tajnih službi: Bajdenov pas 24 puta ujeo agente obezbeđenja

Komentari

Autor: CNN

22/02/2024

-

09:44

Nemački ovčar protiv američkih tajnih službi: Bajdenov pas 24 puta ujeo agente obezbeđenja
Nemački ovčar protiv američkih tajnih službi: Bajdenov pas 24 puta ujeo agente obezbeđenja - Copyright AP Photo/Pablo Martinez Monsivais

veličina teksta

Aa Aa

Pas američkog predsednika Džozefa Bajdena ujeo je agente američke tajne službe koji su čuvali Bajdena najmanje 24 puta, pokazuju novi dokumenti.

Nemački ovčar po imenu Komandant zbog toga je iseljen iz Bele kuće u oktobru prošle godine, nedelju dana nakon što je agentu tajne službe naneo teške povrede.

Podaci pokazuju da je Komandant najmanje 24 puta ujeo pripadnike tajne službe između oktobra 2022. i jula 2023. godine i to za zglob, podlakticu, lakat, struk, grudi, butinu i rame.

Kako se navodi, dokumenti ne beleže sve incidente u vezi sa Komandantom, jer pokrivaju samo pripadnike tajne službe, a ne drugo osoblje koje radi u Beloj kući ili u odmaralištu američkih predsednika Kemp Dejvidu u saveznoj državi Merilend.

Problematičan od malih nogu

Komandant je stigao u Belu kuću 2021, a nakon što je pokazao agresivno ponašanje prema zaposlenima, Bajdenovi su tvrdili da rade na obučavanju porodičnog ljubimca.

AP Photo/Carolyn Kaster

 

Međutim, incidenti su nastavili da se nižu, a ispostavilo se da su i njihovi raniji ljubimci ujedali osoblje. Prethodni pas predsednika, nemački ovčar Major, ujeo je nekoliko osoba u Beloj kući, što ga je kasnije koštalo iseljenja iz rezidencije američkog predsednika.

Mejlovi, koje je na osnovu Zakona o slobodi informacija ranije dobila konzervativna grupa Judicial Watch, pokazuju da je Komandant bio umešan u 10 incidenata, uključujući onaj posle kojeg je jedan policajac završio u bolnici.

"Umesto da zaštiti svoje agente, Tajna služba je pokušala da nezakonito sakrije dokumente o zlostavljanju njihovih zaposlenih od strane porodice Bajden", izjavio je svojevremeno predstavnik Džudikal voča Tom Fiton.

Bajdenovi se osećaju "užasno" zbog incidenata

Ovog puta je beleške o ponašanju Komandanta pribavio CNN pozivajući se na Zakon o slobodi informacija, a iz Bele kuće kuće poslali su im više od 400 strana dokumenata.

Tanjug/AP/Markus Schreiber

 

Američki javni servis kontaktirao je i izvor blizak Bajdenu, koji je rekao da se porodica oseća "užasno" zbog incidenata.

"Izvinili su se svima koji su bili ujedeni, a nekima su odneli i cveće. Komandant je preterano zaštitnički nastrojen i uprkos tome što su radili na tome, morali su da ga puste da ide da živi sa drugim članovima njihove porodice", naveo je neimenovani izvor.

AP Photo/Carolyn Kaster

 

Istini za volju, nisu samo Bajdenovi ljubimci bili neposlušni u Beloj kući, a neki njihovi prethodnici čak su mogli da dovedu i do međunarodnih skandala. 

Naime, pas Frenklina D. Ruzvelta, takođe nemački ovčar, koji se baš kao i ljubimac aktuelnog predsednika zvao Major, ugrizao je senatorku Sjedinjenih Američkih Država Heti Vajat Karavej i napao premijera Ujedinjenog Kraljevstva Remzija Mekdonalda, pocepavši Mekdonaldu pantalone.

Pitbul terijer Teodora Ruzvelta ujeo je više ljudi i čak pocepao pantalone ambasadoru Francuske u Sjedinjenim Državama Žan-Žilu Žiseranu.

Komentari (0)

Magazin